EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

10 години живот за голяма бяла техника

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10 години живот за голяма бяла техника

mail11:15 | 23.05.2022прегледи 874 коментарикоментари 0


Производителите на домакински уреди и сега изпълняват обсъжданите в ЕС нови регулаторни актове, които целят възможността електрическите и електронните уреди да могат да бъдат поправяни, за да може животът им да се удължи. Това коментира за БТА Габриела Чифличка, генерален секретар на APPLiA България, сдружението на производителите на домакински електроуреди.

Средно около 10 години е продължителността на използването им в домакинствата. 40 на сто от тях разчитат на уредите си повече от 10 години, а 30 на сто - над 15 години.

Всеки производител на такива уреди от години предлага следпродажбен сервиз, който клиентите могат да използват при дефект в уреда, допълни Чифличка.

Според Чифличка новият регламент за екодизайн на устойчиви продукти ще засегне много голяма група продукти, включително и домакинските уреди. Изключение ще има за храни, фуражи, медицински изделия.

Тя уточни, че новите европейски правила тепърва започват да се гледат в Съвета на ЕС и Европейския парламент, като обсъжданията се очаква да продължат и през следващата година - първите две тримесечия. Идеята е с въвеждането на определени изисквания да се превърне устойчивостта на продуктите в норма, каза Чифличка и допълни, че за членовете на сдружението това е стратегия от години, защото устойчивостта се въвежда още на ниво дизайн.

Генералният секретар на APPLiA България съобщи, че в изследвания в ЕС се посочва, че средният живот на голямата бяла техника е от 10 до 12 години, а на малките домакински уреди - около 12,5 години. Фирмите продължават да работят в тази насока, да въвеждат иновации за по-енерго- и ресурсно ефективни уреди, допълни Чифличка. По думите й браншът, в обсъжданията на тези теми, посочва виждането си, че производителите трябва да имат свободата да иновират. Те вече са постигнали енергийна ефективност на уредите над 80 процента, а от миналата година се прилагат новите европейски изисквания за екодизайн и енергиен етикет за няколко продуктови групи домакински електроуреди (хладилни уреди, перални, комбинирани перални със сушилня, съдомиялни), като енергийните изисквания към домакинските уреди станаха още по-строги.

Според изследване на APPLiA средногодишно индустрията предоставя на европейските граждани около 1 милиард малки и големи домакински електроуреди. За тяхното производство са необходими 6 милиона тона суровини - 3 милиона тона стомана и неръждаема стомана, 1,1 милиона тона пластмаса и около половин милион тона мед, алуминий, стъкло и бетон.

Годишно потребителите в ЕС генерират 5 милиона тона отпадъци от домакински електроуреди, като браншът е успял да събере и рециклира 1,7 милиона тона. 18 на сто от отпадъците са събрани от други търговски дружества, занимаващи се с рециклиране, а 5 на сто са изхвърлените отпадъци в общия поток от битови отпадъци.

В България се рециклират 80 на сто от събраните отпадъци от електрическо и електронно оборудване. От общия брой електрическо и електронно оборудване домакинските уреди са 80 на сто. От организацията отбелязаха, че България изпълнява целите си по европейското законодателство за разделно събиране и рециклиране и заявиха намерение ценни ресурси в уредите да се върнат обратно в икономиката, а не да се извличат непрекъснато от природата.

Само за България браншът влага годишно близо 10 милиона евро в проучвания и иновации с цел разработване на по-ефективни уреди с високо ниво на екологичност, които да носят все повече икономии на домакинствата, а в Европа - 1,4 млрд. евро. Благодарение на използването на съдомиялните машини, икономиите на вода в домакинствата са се увеличили с 83,5 на сто, а спестяванията на електроенергия - с над 60 на сто, даде пример Чифличка. Ако всяко българско домакинство мие със съдомиялна машина вместо на ръка, могат да се реализират над 80 милиарда литра икономии на вода, и около милиард и половина кВч (киловатчаса) икономии на електроенергия годишно, добави тя.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037