EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

10 години енергийна борса

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10 години енергийна борса

mail11:09 | 27.02.2024прегледи 936 коментарикоментари 0


БНЕБ е напълно готова за въвеждането на либерализацията на пазара за търговия на едро от 1 юли 2024 г. 

Изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) г-н Константин Константинов очерта някои от най-големите предизвикателства, които предстоят на енергийния пазар през настоящата година, по време на енергиен форум.  

„Системите на Енергийната борса са напълно автоматизирани, а в допълнение  и близо 20% от търговските участници вече използват роботи за търговия – това  са предпоставки за осигуряване на пълна прозрачност на процеса по търговия  през Борсата, създават се и още по-добра конкурентна среда“, заяви г-н  Константинов. 

Сред обсъжданите теми по време на форума беше и предстоящата либерализация на пазара на електроенергия за небитовите потребитили, която трябва да влезе в сила от 1 юли 2024 г. По отношение на новата промяна, изпълнителният директор на БНЕБ подчерта, че не очаква никакви проблеми след 1 юли. „От системна гледна точка енергийната борса е готова за пълната либерализация на пазара. Вече всички системи на борсовия оператор са доста добре автоматизирани и автономни, затова е важно пазарните участници да се придържат към правилата“, допълни още изпълнителният директор. 

За БНЕБ 

Българска независима енергийна борса, дъщерна компания на БФБ, е лицензирана да организира борсов пазар на електрическа енергия в България през 2014 г. БНЕБ осигурява надеждна, прозрачна и конкурентна платформа за търговия с електрическа енергия, която дава възможност на търговските участници да сключват сделки на пазарни цени посредством разнообразни продукти. За целта БНЕБ  оперира борсовите сегменти „В рамките на деня“, „Ден напред“ и „Двустранни договори“. БНЕБ ЕАД е  пълноправен член на SDAC (Single Day-Ahead Coupling, с предишно наименование MRC - Multi-Regional  Coupling) и асоцииран член на PCR (Price Coupling of Regions). От 2016 г. БНЕБ е пълноправен член и на  асоциацията на европейските енергийни борси Europex.  

Повече информация за БНЕБ на: www.ibex.bg 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158