EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

10 български компании сред най-големите В ЮИЕ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10 български компании сред най-големите В ЮИЕ

mail13:15 | 08.10.2019прегледи 1256 коментарикоментари 0


Десет български компании влизат в класацията на най-големите бизнеси в Югоизточна Европа по общи приходи, а две влизат в челната десетка на тазгодишното издание TOP 100 SEE. Класацията се изготвя от лидера за бизнес новини и анализи в региона SeeNews. За втора поредна година „Лукойл Нефтохим Бургас“ и „Аурубис България“ са сред водещите 10 компании в региона, заемайки шесто и осмо място респективно. „Аурубис България“ е най-големият производител на метали в Югоизточна Европа въпреки лекия спад в приходите и печалбата през 2018, според TOP 100 SEE. Двете компании падат от петото и шестото място, които заемаха през предишната година. 

Автомобилната компания Dacia е най-голямата компания в Югоизточна Европа за пета поредна година, следвана от словенската Petrol и румънската OMV Petrom.

Класацията TOP 100 SEE е доминирана от Румъния с 54 участници, следвана от Сърбия с 13, надминавайки Словения, която тази година влиза с 12 представители. България и Румъния влизат в изданието съответно с 10 и 9 компании, докато Босна и Херцеговина и Северна Македония имат по един. Албания и Молдова все още нямат представители в класацията. 

Челната десетка и тази година се заема от същите компании от Румъния, Словения, България, Хърватия и Сърбия, генериращи 27% от общите приходи. 

Петролът и природният газ, търговията на едро и дребно, електроенергията, автомобилостроенето, производството на метали и телекомуникациите са водещите отрасли в Югоизточна Европа през изминалата година. Българската индустрия е представена от секторите петрол и природен газ, търговия на едро и дребно, производство на електроенергия и метали. 

Автомобилният сектор в Югоизточна Европа отбеляза още една успешна година, като общите приходи отчитат ръст от 13% до 18.4 милиарда евро. През последното десетилетие секторът остава регионален първенец по отношение на приноса към БВП, увеличаването на производствения капацитет, обема на инвестициите и създаването на работни места.

Селското стопанство е на второ място по най-голямо увеличение на приходите, отчитайки ръст от 29%. Въпреки потенциала си секторът все още е недостатъчно представен в TOP 100 SEE, тъй като само четири компании – всички румънски – влизат в класацията.

АЕЦ „Козлодуй“ е единствената българска компания, която попада в топ 10 на най-печелившите бизнеси през 2018 г., поставена на осмо място в класация, която все още е доминирана от Румъния, но ръководена от две сръбски компании – Aerodrom Nikola Tesla и Serbia Zijin Bor Copper.

Три от 10-те компании в класацията на губещите пари са български – „Лукойл Нефтохим“ (2-ра), Национална електрическа компания (6-а) и „Булгаргаз“ (9-а).


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4145