EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

10 балкански страни обсъждат ОСП в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10 балкански страни обсъждат ОСП в София

mail11:45 | 08.06.2012прегледи 446 коментарикоментари 0


За втори път поредна година в София ще се проведе среща на мрежата Тера Мадре на Балканския полуостров. Събитието е от 29 юни до 1 юли 2012 г. в Българската академия на науките. Тера Мадре Балкани направи своя дебют през 2010 г. в София като първата мрежа от хранителни общности от няколко страни на един и същи регион.
Тази година балканската мрежа се събира в София, за да обсъди новата Обща селскостопанска политика на Европейския съюз и предизвикателствата и възможностите за дребните фермери в Общността и извън нея. Ще се включат над 150 делегати от 10 страни: Албания (15 представители), Босна и Херцеговина (14), България (45), Хърватска (8), Гърция e (5) ЮНМИК Косово (3), Македония (20), Румъния (23), Сърбия (10) и Турция (10).
Освен трите главни конференции на форума, Slow Food ще проведе няколко съпътстващи събития в Университетската Ботаническа градина в София – кръгли маси и дегустации, както и събития за деца. Импровизиран пазар на открито ще отвори врати от събота следобед с богата селекция от продукти на Балканските общности и на президиумите на Slow Food от целия регион.
Балканските държави имат много общи традиции в областта на храната, както и сходни социално-икономически условия. Ето защо опазването на наследството и традициите в техните селски райони изисква общи и навременни усилия, надхвърлящи националните граници. Сега, след две години, както Slow Food, така и мрежата Terra Madre са много добре представени в региона и обединяват голяма група от участници в т. ч. повече от 1500 членове на Slow Food, 11 президиума на Slow Food, 60 хранителни общности на Terra Madre, 15 образователни програми за възпитаване на вкуса в училищата и 25 готвачи. Slow Food подкрепя пряко повече от 25 проекта в страните на региона – от поддържане на малки, уникални производства, застрашени от изчезване (като зеленото сирене от Черни Вит, сладкото от диви смокини, чесънът от Любовица Сарач), през картографиране на местните традиционни продукти и промоция на късите хранителни вериги, до дегустационни и образователни инициативи в училищата.
Тера Мадре е световен форум на хранителните общности, лансиран от Slow Food през 2004 г. в Торино, Италия*. Той обединява дребни фермери и производители на храна, кулинари, хора от академичните среди и младежи за обсъждане на пътищата за подобряване на хранителната система и за производство на храна по устойчив, екологично чист и честен начин. След първото събитие се проведоха срещи на международно и национално ниво, които дадоха тласък на проекти, популяризиращи обмена на знания в света.
Събитието се организира от Асоциацията на Slow Food конвивиумите в България в сътрудничество със Slow Food International и с финансиране от Отворено общество и Столична програма “Култура” 2012г. на Столична община ЕС. Събитието се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата - 2019 г. Организационни партньори са Фондация Нова култура, Европейски институт, Университетската Ботаническа градина в София и Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българската академия на науките. Интеримидж ООД осигурява логистична подкрепа на събитието, както и връзки с обществеността. Медиен партньор е сп. Меню.

*Terra Madre и Salone del Gusto ще се проведат от 25 до 29 октомври 2012 г. в Торино, Италия. Световната среща ще покаже изключително многообразие от храни от всички континенти и ще обедини дребни фермери и занаятчии от целия свят, които съблюдават принципите на добро, чисто и честно производство.
Тази година Terra Madre и Salone del Gusto ще предоставят изложбена площ от 180 кв. м за балканския регион, където повече от 50 хранителни общности и президиуми ще представят и продават своята продукция. Тази площ ще бъде разпределена в четири секции като отражение на хранителното разнообразия в региона: високопланински сирена, сладка и туршии, концентрати и вина и диворастящи билки.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg