EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

10 000 кражби на електричество

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10 000 кражби на електричество

mail07:15 | 15.04.2019прегледи 1259 коментарикоментари 0


Около 10 000 са установените общо нерегламентирани кражби на ток през 2018 г.,. 2 751 са случаите по данни на ЕВН Електроснабдяване ЮГ, каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Това стая ясно на дискусия по тази тема. По думите на Кирилов по съдебен ред са заведени 116 дела срещу лица, за които е установено, че нерегламентирано ползват ток.

По данни на Енерго-Про през 2018 г. 2 156 е броят на съставените констатираните протоколи за неправомерно ползване на електрическа енергия. Заведени са 243 дела срещу лицата, за които е установено, че ползват незаконно ток, посочи още Данаил Кирилов. По данни на ЧЕЗ Електро България през 2018 г. са съставени 6 645 броя констативни протоколи за установено нерегламентирано потребление на електрическа енергия, добави правосъдният министър.

Кражбата на електрическа енергия засяга пряко търговските дружества, които се занимават с пренос на ток, трите електроразпределителни предприятия, Електроенергийния системен оператор /ЕСО/. Освен това потърпевши са всички коректни потребители на електрическа енергия, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на същата дискусия. По думите й всяко едно посегателство към инфраструктурата и кражбата на ток води до понижаването на качеството на услугата, свързано с доставката на електрическа енергия. Теменужка Петкова добави, че вредите, които се нанасят, и разходите за възстановяване на щетите, в пъти превишават размера на самата кражба. Това рефлектира и върху инвестициите, които дружествата трябва да направят за усъвършенстването на инфраструктурата и въвеждането на нови и модерни технологии.

Тази тема е била поставена и преди 3 години, припомни министър Петкова. Тогава проблем е било, че липсват действащи правила за измерване на електрическата енергия, защото те са били обжалвани. След това, през май 2018 г., парламентът е приел промяна в Закона за енергетиката и по този начин се е дало възможност на Комисията за енергийно и водно регулиране, по предложение на енергийните предприятия, да приеме правила за измерване на количествата електрическа енергия. Тези правила са основната подзаконова нормативна уредба, която трябва да даде яснота за стъпките, които трябва да бъдат предприети, по отношение на реда и процедурата, когато са налице подобен тип посегателства, изтъкна министър Петкова. Тя допълни, че след тази дискусия са се положили много усилия за разрешаването на този проблем.
  През последните няколко години се наблюдава стремеж на всичките електроразпределителни дружества и ЕСО да бъдат внедрявани т. нар. умни електромери, които дават възможност да бъде проследени кражбите на ток и да бъдат взети своевременни мерки. В резултат на тези действия значително са намалели посегателствата към енергийната инфраструктура и кражбите на електрическа енергия, изтъкна Теменужка Петкова./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150