EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

10 % спад на застрахователния пазар, очакват експерти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10 % спад на застрахователния пазар, очакват експерти

mail09:47 | 24.03.2010прегледи 899 коментарикоментари 0


Около 10 % спад на застрахователния пазар за 2010 г. очаква председателят на Асоциацията на българските застрахователи Орлин Пенев.
В интервю за Агенция „Фокус” той заяви, че при „Каско”-застраховките определено тенденцията ще бъде към свиване, защото според публикуваната статистика за продажби на нови автомобили, те са около 50 % по-малко.
На съществуващите автомобили се намалят застрахователните суми, съответно падат застрахователните премии. Има и доста изострена конкуренция между застрахователните компании по отношение на застраховките „Каско” към настоящия момент, което в някои моменти води до намаляване на цените. Логично би било всичко това да се отрази върху пазара, коментира Пенев.
По думите му - съществуващата цена, на която компаниите продават застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите” може да се нарече по-скоро социална, отколкото цена, отговаряща на рисковете, които те поемат.
Има процент увеличение на цената, но все още, според мен, премията е недостатъчна, каза той. Според Орлин Пенев, тръгне ли икономиката нагоре, е логично това да се случи и със застраховането.
По принцип в лоша икономическа обстановка автомобилното застраховане е двигателят на пазара и определено в момента е такъв, коментира още Орлин Пенев. Около 70 % от премийния приход на пазара се формира от автомобилни застраховки.
Според председателя на Асоциацията на застрахователите, към настоящия момент пазарът е стабилен. Няма видими данни за компании, които да са заплашени по някакъв начин. Масови уволнения не е имало на застрахователния пазар и не се очакват такива до края на годината.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1166