EUR 1.9558
USD 1.6705
CHF 1.8103
GBP 2.1437
CNY 2.4534
you tube
mobile version

10 неща, които ще изправят на крака ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10 неща, които ще изправят на крака ЕС

mail06:35 | 29.07.2020прегледи 304 коментарикоментари 0


Научете какво прави ЕС, за да помогне за съвземането на Европа от тежкия икономически шок, причинен от пандемията от коронавируса. Запознайте се с хронологията на взетите от ЕС мерки срещу коронавируса за преглед на всичко, което ЕС прави относно кризата.

1. Осигуряване на голям пакет за стимулиране на икономиката

Европейската комисия предложи план за възстановяване в размер на 750 млрд. евро в допълнение към бюджета на ЕС за 2021-2027 г. Идеята е Комисията да използва високия си кредитен рейтинг и да заеме средства на финансовите пазари при ниски лихви. Парламентът настоява плановете за „зелена“ трансформация да бъдат в основата на усилията за излизане от кризата и не иска цялата тежест по погасяването на заемите да бъде стоварвана върху бъдещите поколения.

2. Подкрепа за системите на здравеопазване

Рискът от втора вълна на COVID-19 или от бъдещи пандемии прави необходимо укрепването на здравните системи в Европа. ЕС стартира програмата EU4Health, чиито задачи са да помогне на системите на здравеопазване в държавите членки, да стимулира иновациите и инвестициите в сектора. Създаването на самостоятелна европейска програма за здравеопазване беше искане на Европейския парламент.

3. Защита на малкия бизнес

Малките и средните предприятия представляват 99% от всички фирми в ЕС, което прави тяхното оцеляване ключово за възстановяването. Още в началото на пандемията в Европа ЕС разблокира 1 млрд. евро от Европейския фонд за стратегически инвестиции, за да се насърчат банките да предоставят ликвидни средства на над 100 000 малки и средни фирми.

4. Намаляване на риска от безработица

Много бизнеси трябваше да затворят по време на кризата, което постави под въпрос бъдещето на хората, работещи в тях. Инициатива на ЕС за ограничаване на рисковете от безработица ще предостави до 100 млрд. евро на държавите членки под формата на изгодни заеми, за да бъдат организирани схеми за подкрепа на заетостта и задържане на заетите на работа.

5. Подкрепа за туристическата индустрия

Туризмът беше силно засегнат от пандемията. ЕС въведе редица мерки за подпомагане на сектора и за защита на правата на пътниците. Бяха приети и мерки за облекчаване на авиокомпаниите, железопътните, сухопътните и морските превозвачи. За да помогне на хората да се ориентират за изискванията на различните страни към пътуващите, ЕС стартира уебсайта Re-open EU, който предоставя актуална информация.

6. Облекчаване на банките за осигуряване на подкрепа на бизнеса и домакинствата

Европейският парламент прие временно облекчаване на някои изисквания към банките, за да ги насърчи да продължат да предоставят кредити на предприятия и домакинства по време на кризата. Промените засягат изискванията за капиталова адекватност и ще позволят на служителите с постоянни договори и на пенсионерите да получават кредити при по-изгодни условия, ще облекчат кредитирането на малкия бизнес и ще подкрепят инвестициите в инфраструктура.

7. Подкрепа за селското стопанство и за риболова

За да се избегнат смущения в доставките на храни, депутатите приеха извънредни мерки за подпомагане на земеделските стопани и рибарите, засегнати от кризата. Рибните стопанства, които е трябвало да спрат дейността си, и малките предприятия в хранителния сектор ще могат да разчитат на подкрепа. Помощ получиха и производителите на вино, плодове и зеленчуци.

8. Насочване на средства от структурните фондове

Още в първите седмици на кризата ЕС стартира инициатива за инвестиции в отговор на коронавируса. Тя осигури 37 млрд. евро от европейските структурни фондове за незабавна подкрепа на страните в ЕС, които се нуждаеха от средства за мерки на местно и регионално ниво.

9. Облекчаване на правилата за държавна помощ

Европейският съюз прие облекчаване на някои изисквания, които ограничават правото на държавите да подпомагат свои компании. Националните власти получиха възможност да предоставят заеми при изгодни условия или да отпускат до 800 000 евро безвъзмездно на фирми, за да могат те да посрещат спешните си нужди от ликвидност.

10. Защита на отслабени компании от чуждестранни конкуренти

Вследствие на кризата много фирми в Европа са уязвими спрямо чуждестранни конкуренти, които получават субсидии от техните правителства. Затова Европейският парламент настоява да се гарантират честни условия на конкуренция. Комисията стартира консултация за мерките за предпазване от чуждестранни субсидии. Освен това ЕС публикува насоки към държавите членки, които препоръчват внимателно проучване на инвестициите от страни извън ЕС, за да бъдат избегнати рискове за сигурността.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България влезе в ERM 2 със сегашния курс

19:21 | 07-10-20 | 714