EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

1/3 от произведения ток се изнася

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1/3 от произведения ток се изнася

mail18:18 | 01.09.2021прегледи 885 коментарикоментари 0


Една трета от тока, произвеждан у нас, в момента се изнася за съседни страни. Това каза изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Валентин Николов. За да се намали рискът от поскъпване на електроенергията за индустрията, са натоварени допълнителни мощности, а енергийната борса затвори при цена от 212 лева за мегаватчас на платформата "ден напред".

Според данните на европейските борси цените на електроенергията днес се движиха от 97 евро в Полша до над 140 евро в Испания и Португалия. Цената на тока у нас от 212 лв. или 108 евро за мегаватчас беше почти толкова, колкото и тази в Румъния и с около 8- 10 евро по-ниска от сините в Гърция и Сърбия, за където днес отиваха основните количества електроенергия, произведена от нашите централи.

Недостигът на ток в региона е основната причина за този износ, обясни Валентин Николов 

"В момента износа е 1 950 мегавата, образно казано - АЕЦ "Козлодуй" работи изцяло за износ. Това показва, че има дефицит в региона, не в България, и че този дефицит се запълва най вече от българската енергетика. ТЕЦ "Марица изток-2" работи със шест блока. Другите два няма как да бъдат пуснати, защото са в планов ремонт".

"Правим всичко възможно да задоволим този дефицит, защото в противен случай цените на Българската енергийна борса ще отидат високо и, разбира се, най-много ще страда индустрията от това нещо", посочи шефът на БЕХ.

Производството на електроенергия в България нарасна с 11,43% през първото полугодие


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg