EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

1/3 от потреблението на газ е диверсифицирано

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1/3 от потреблението на газ е диверсифицирано

mail11:10 | 25.10.2019прегледи 4677 коментарикоментари 0


EconomyNews.bg

Годишното потребление на природен газ в България е 3 млрд. куб. метра. 1 млрд. куб. метра или 1/3 от нашето потребление вече е диверсифицирано - от Азербайджан, преминавайки през интерконектора Гърция-България.

Останалите 2/3 се осигуряват от основния ни доставчик „Газпром”.

Тенденцията в развитието на пазара на природен газ е той да бъде либерализиран и основните изисквания и основната цел на европейските директиви в тази посока е да има по-голяма конкуренция и разнообразие на източниците на доставка на природен газ.

След 1-ви януари 2020 г. се очаква значителна промяна в маршрутите на доставка на природен газ през територията на България от Север-Юг на Юг-Север, както и потенциално намаляване на транзитираните през страната количества. Предстои изграждане на ключови инфраструктурни проекти в региона, които ще променят основната посока и маршрути на потоците природен газ. Такива са "Турски поток", проектите от "Южния газов коридор", Транс-анадолският газопровод, Транс-адриатическият газопровод, междусистемната връзка Гърция-България, както и проектът за нов терминал за втечнен газ в гр. Александруполис.

Статистиката

Потреблението на природен газ в България през 2017 г. е 33 285 GWh, което бележи увеличение от 1,77% спрямо потреблението през 2016 г. (32 705 GWh). Ръстът на потреблението е резултат от повишения износ от страна на промишлеността, както и понижаването на цените на природния газ, резултат от ниските цени на нефта и нефтопродуктите, които са основен ценообразуващ елемент в дългосрочните търговски договори с Руската Федерация.

По данни от Общия енергиен баланс на НСИ, делът на природния газ в крайното енергийно потребление (КЕП) е 14,7 % за 2016 г., с което бележи ръст с около 2% спрямо 2015 г. (14,4%).

Основни потребители на природен газ са търговските дружества от сектори „Енергетика” и „Химия”, както и операторите на газоразпределителни мрежи в качеството си на крайни снабдители.

Енергийната зависимост на България през 2017 г. по отношение доставките на природния газ е много висока – 98,3 %. През 2018 г. по прогнозни данни зависимостта от внос ще се запази.

Местният добив в страната намалява и на 01.11.2017 г. „Петрокелтик България” преустанови добива от находище „Галата”. През 2018 г. незначителни количества природен газ от местен добив ще се осигуряват от ГИС „Долни Дъбник”.

В Република България досега няма открити значими находища на природен газ и потреблението на газ в страната се осигурява главно чрез внос от един основен източник - Руската Федерация.

Природният газ достига до България основно по маршрута през териториите на Русия, Молдова, Украйна и Румъния. Считано от 1 юли 2016 г., в резултат от сключването на Споразумение за междусистемна свързаност с DESFA S.A. за IP Кулата/ Сидирокастро, бе осигурена възможност за внос на газ от Гърция.

Прегледът на газовите пазари на съседните страни показва, че са налице обективни очаквания за развитие на пазарите и за ръст на консумацията на природен газ в съседните на България пазари.

Последни новини за "Балкански поток" - €200 млн. за "Балкански поток"

Осигурено е банково финансиране за изграждането на "Балкански поток" под формата на обезпечен кредит в размер на 200 млн. евро. Това информираха от "Булгартрансгаз" ЕАД, които съобщават, че са приключили успешно процедура за кредитиране.

От там уточняват, че средства ще бъдат използвани за покриване на инвестиционни разходи на дружеството във връзка с реализацията на проекта "Балкански поток" на територията на страната. В частност, обезпеченият кредит ще бъде използван за авансови плащания към компаниите, ангажирани с реализацията на проекта - обединение "Консорциум Аркад", както и ДЗЗД "Ферощал Балкангаз".

В съобщението се посочва, че успешно проведената процедура е осигурила кредити на "Булгартрансгаз" ЕАД от страна на банковите институции в общ размер на 200 милиона евро, обезпечени чрез депозити в щатски долари за срок от шест месеца, с опция за удължаване за още шест.

Дружеството информира, че вече има подписани договори с някои от най-големите международни финансови институции, в това число Ситибанк Европа, ИНГ Банк, Уникредит Булбанк АД, както и с Международната банка за икономическо сътрудничество.

От "Булгартрансгаз" ЕАД съобщиха, че авансовото плащане към "Консорциум Аркад", който вече изгражда линейната част, е 250 млн. лв. и 50 млн. ДДС., а към "Ферощал Балкангаз", който ще изгражда двете компресорни станции - "Расово" и "Нова Провадия" - 140 млн. лв. и 28 млн. за ДДС.

Срокът за изплащане на останалата сума за газопровода е 120 месеца след въвеждането в експлоатация, а за компресорните станции - 2 години, се посочва в съобщението.

Източници: Министерство на енергетиката, "Булгартрансгаз", НСИ


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg