EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

1/3 от българите искат да почиват на BG Черноморие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1/3 от българите искат да почиват на BG Черноморие

mail15:20 | 03.05.2011прегледи 586 коментарикоментари 0


Всеки трети българин е заявил желание да почива през това лято по българското Черноморие. Това каза на пресконференция днес в Несебър Мария Иванова - директор на дирекцията "Туристическа политика" към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Данните от направеното проучване сочат,
че 85 процента от българите са с положителна нагласа за почивка у нас, допълни Иванова. Очакваният ръст на приходите от нощувки на българи през това лято е 5-6 процента спрямо миналата година. През 2010-а приходите от български туристи в това перо са били 32 милиона лева. Българите са отдъхвали най-много в Приморско и в курорта "Свети Константин и Елена". Най-висока посещаемост на чужди туристи през миналата година е имало в курортите "Слънчев бряг" и "Златни пясъци". Пазарите заемат туристите от Германия, Австрия, Румъния, Русия, Великобритания. 90 процента от приходите по нашето Черноморие са генерирани от чужденци, заяви Иванова. Тя каза, че ако има добри пътища към Белград, Солун, Букурещ и Истанбул, България би могла да печели много повече годишно от уикенд туризъм и това ще има голям и добър отзвук. Чуждите туристи пък имат небивал интерес към България заради случващото се в Близкия изток, заяви Иванова. По думите й руснаците ще изместят през тази година германските туристи от българското Черноморие. Значителен е ръстът на издадените визи за първото тримесечие на тази година за руски, украински, белоруски и молдовски граждани, заяви Иванова. По данни на консулската служба към посолството ни в Москва 2011 година се очертава "като най-силната от момента на въвеждане на визов режим за руските граждани". За втора поредна година службата отчита сериозен ръст при издаването на визи, като само от януари насам броят им е 20 938. Повишението е с почти 50 процента спрямо същия период на миналата година и с почти 100 на сто спрямо периода за 2009 година. Повече от 220 полицаи ще бъдат командировани от вътрешността на страната да подпомагат работата на колегите си през летните месеци на територията на община Несебър, съобщи директорът на РПУ-Несебър Стайко Манев. Той каза, че през туристическия сезон полицията се сблъсква с повече проблеми от страна на чуждите туристи отколкото с българските.
Нарастване на броя на пътниците на летище "Бургас" с 5-10 на сто очаква ръководството на дружеството. Директорът му Георги Чипилски каза, че през това лято 16 авиолинии ще изпълняват редовни полети по 27 дестинации, а 55 авиокомпании ще правят чартърни полети по 123 дестинации. До края на годината ще бъде извършено разширение на перона на летището в Бургас, ще бъдат изградени нови стоянки за големи и за среден тип самолети, ще бъде завършено и строителството на административната сграда на летището и на сградата за противопожарна безопасност в района му. В началото на септември трябва да се предприемат конкретни стъпки за построяването на новия пътнически терминал, информира още Чипилски.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg