EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

1/3 от бизнеса с интерес към ваксинация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1/3 от бизнеса с интерес към ваксинация

mail17:08 | 27.01.2021прегледи 491 коментарикоментари 0


БТПП проведе експресно анкетно проучване сред фирмите във връзка с мнението на мениджърите за интереса от ваксиниране сред служителите им. В допитването взеха участие над 120 фирми и браншови организации. Резултатите показват, че интерес има, като, разбира се, това е личен избор на всеки един. 34% от ръководителите в компаниите посочват, че има интерес от страна на техните служители към ваксиниране, а според 22% - няма. Най-голям дял (50%) посочват, че това е индивидуално и не могат да дадат мнение по въпроса.

Немалка част от респондентите посочват, че ще изчакат и биха предприели стъпка към ваксинация, когато имат възможност за избор на производител, богата информация за ефекта от ваксината или при евентуален нов пик в заболeваемостта.

Бизнесът посочва, че според неговите наблюдения 33% от служителите биха се ваксинирали или 1/3 от тях.

Ефектите, които се очакват във връзка с ваксинацията от компаниите са в двете крайности – според 42% ще се благоприятства връщане към нормален режим на работа и живот, а според 47% нищо няма да се промени. За работодателите ваксинацията ще създаде и частична предвидимост за отсъствията от работа. Едва 7% от фирмите виждат възможност за подобряване на логистиката и увеличаване на интереса за сътрудничество с тяхната компания като ефект от ваксинацията. Според работодателите един от най-важните ефекти от ваксинирането е запазване здравето и живота на човешкия капитал.

Над ½ от фирмите не одобряват евентуалното задължително ваксиниране при пътуване в чужбина. Това смятат 52% от анкетираните в проучването, спрямо 28 % , които го намират за наложително. Основните аргументи за негативния отговор относно задължително ваксиниране е, че дори и ваксиниран човек може да бъде приносител, ефекта от ваксинацията трае определено време и ще създаде въпросителни за необходимостта от ваксиниране през определено време, за да можем да пътуваме, както ще доведе и до отлив на клиентите за някои фирми, в това число най-голям ще бъде ефекта в туристическия сектор. Очевидно бизнесът не одобрява задължителна ваксинация при пътуване в чужбина и такава трябва да бъде позицията на държавните органи.

Източник: БТПП


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg