EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

1 юни 2012 – край на тютюнопушенето?!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1 юни 2012 – край на тютюнопушенето?!

mail17:40 | 14.12.2011прегледи 995 коментарикоментари 0


От 1 юни 2012 година се въвежда пълна забрана за тютюнопушене на закрити обществени места, това реши днес правителството, като прие проект в тази посока по предложение на министъра на здравеопазването Стефан Константинов.
Пушенето ще бъде забранено още в:
-дворовете на училища
-детски ясли и градини
-специализирани институции за социални услуги за деца
-ученически общежития.
Преди време по повод забраната за пушене в закрити обществени места, която ще бъде легализирана чрез Закона за здравето, министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов коментира: "Няма да бъдем като американците да забраняваме пушенето и в парковете.” Впрочем преди няколко месеца Ню Йорк забрани пушенето в 1700 паркове и градинки, по 22-та километра плажове на града, на пешеходни зони в Брайтън Бийч и Бруклин. Константинов прогнозира, че примерът на Ню Йорк е „следваща стъпка” във времето.
Според данните на МЗ от 1995 г. до 2008 г. в света се наблюдава тенденция за намаляване на пушачите с 19%, докато в България те се увеличават - с 13% се е увеличил броят на жените пушачки, а с 5% броят на мъжете.
Последните данни за страната ни са от преди две години. Тогава статистиката е отчела, че ежедневно у нас пушат 40% от мъжете и 19% от жените. Това ни нарежда на второ място след Гърция сред страните от Европейския съюз, на първо място обаче сме по броят на пушачите на 15-годишна възраст. На тези години 36% от момчетата вече пушат и 28% от момичетата.
Статистика
В цигарите се съдържат над 4000 вредни вещества. Някои от тях са токсични, други - канцерогенни, а трети като кадмият влияят зле на репродуктивната система.
Употребата на тютюневи изделия е причината всяка година 1,5 млн. души в света да умират от онкологични заболявания. Рискът за непушач да заболее от рак на белия дроб е с 20-30 % по-голям ако живее с пушач. Пушенето води до проблем при забременяване и раждане. При жените се увеличава рискът от извънматочна бременност и спонтанен аборт.

 


Тагове: пушене, забрана, МС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg