EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

1% ръст на БВП очаква Дянков

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1% ръст на БВП очаква Дянков

mail13:15 | 17.06.2010прегледи 620 коментарикоментари 0


Актуализацията на бюджета, който се обсъждаte  днес и бе приет на първо четене в парламента, предвижда:

-Ограничаване с до 20% на нелихвените разходи на държавни органи, министерства и ведомства, както и на разходите и трансфери/субсидии от централния бюджет.
-Намаляване на фискалния резерв до 4,3 млрд. лева от сегашния 6.3 млрд.лв.
-Дефицит в края на годината от 4,8% от БВП на касова основа или 3,8% по начислена основа.
-Ръстът на икономиката в края на годината трябва да бъде 1%.
-Запазва се нивото на косвените и преки данъци.

Освен това с актуализацията на бюджета се предлага общата сума на разходите, трансферите и вноската в Европейския съюз да се увеличи с 254,8 млн.лв. Това общо увеличение на бюджетните кредити е резултат от увеличение на разходите с 474,8 млн. лв. и намаление на трансферите с 220 млн. лв.
Трансферите за общините се намаляват с 20% за половин година или със 138,2 млн. лв.; за държавните висши училища - със 76,9 млн. лв.; на БАН  - със 14,9 млн. лв. Заложено е увеличение на бюджетните кредити за НЗОК с 10 млн. лв.
Включена е и мярка за ограничаване на субсидията за политическите партии с 15%.
Общият ефект от ограничаването на нелихвените разходи и трансфери/субсидии от републиканския бюджет възлиза на около 1 млрд. лв.
Бюджетните кредити на резерва за непредвидени и неотложни разходи се завишават с 1 142,5 млн. лв.
Предвидени са средства за разплащане на възникнали необезпечени задължения от предходни години в размер на около 660 млн.лв., за финансиране на инфраструктурни обекти с национално значение- магистрали, пътни възли и др., са предвидени 180 млн. лв.
116 млн. лв. са за премии на тютюнопроизводителите. За социални дейности са планирани допълнителни 142 млн. лв., а за Национална компания "Железопътна инфраструктура" - 45 млн. лв.
Със Закона за държавния бюджет са предвидени да постъпят общо приходи в размер на 17 142,1 млн. лв., а при актуализацията се предлага 1 909,8 млн. лв. по-малко постъпления. Намалението е за сметка на данъчните приходи, като най-голям дял от тях се пада на ДДС с 940 млн.лв. и акцизите с 680 млн. лв.  

При предложената актуализация на бюджета се запазва отношението между преки и косвени данъци, като в същото време предлагаме увеличаване с 800 млн. лева на средствата за социални плащания и подкрепа на икономиката за сметка с намалена държавна администрация, коментира в парламента финансовият министър Симеон Дянков. Той отбеляза, че основните цели на фискалната политика се запазват, а един от основните мотиви за актуализацията е свързан с продължаващия спад във вътрешното потребление.
Изготвените оценки за изпълнение на консолидираните параметри по приходите за 2010 г. очертават неизпълнение в размер на около два млрд. лева или 2,9 процента от прогнозирания БВП.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg