EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

1 млрд.лв. печалба от сделката с дълга

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1 млрд.лв. печалба от сделката с дълга

mail16:10 | 01.02.2011прегледи 690 коментарикоментари 0


Сделката с външния дълг донесе огромни ползи да страната, каза днес бившият министър на финансите Милен Велчев по повод на твърденията, че сделката е донесла финансови загуби за държавата в размер на около 1 млрд. лева. Неостойностените ползи са около 960 млн. лева за фиска и 200 млн. лева за частния сектор.
За България като страна във валутен борд, обвързан към еврото, няма никакво значение какво ще стане с долара в следващите десет години, коментира Милен Велчев. Той обясни, че за страната е важно да има предсказуемост на лихвените плащания по дълга и е неразумно да продължава да поддържа 75% от дълга си в долари. Такава политика можеше да доведе за една година да се генерират загуби в размер на 1 млрд. лв., добави Велчев.
Сделката е направена, за да се намали рискът на държавата и размерът на пенсиите, например, да не зависи от това, колко струва доларът, защото той е можело и да поскъпне. Когато е в евро и знаем точно колко ще плащаме, можем да направим план за няколко години напред, посочи бившият министър. Това беше главната цел на сделката, а отделно идват и другите ползи - одобрението от МВФ, Световната банка и рейтинговите агенции, приливът на инвестиции, по-висок растеж, които в доклада на "Индъстри Уоч" за сделката не се остойностяват, заяви Милен Велчев. От НДСВ обясниха, че ако не е била направена тази операция, държавата е трябвало да плаща много повече лихви и да поддържа много по големи излишъци, т.е. - да поддържа по-високи данъци или да има много по-малки разходи. "През всичките тези години реално ние сме спестили на българските данъкоплатци между 1-1,5% от данъците", отчетоха от НДСВ. От партията смятат, че докладът на "Индъстри Уоч" за сделката е неточен, с непълни източници и е неправилно интерпретиран от Министерството на финансите.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg