EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

1 млрд.лв. загуби от заменки толерира новият закон

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1 млрд.лв. загуби от заменки толерира новият закон

mail12:45 | 16.11.2010прегледи 765 коментарикоментари 0


Изчисления сочат, че стойността на заменките, които законът ще остави възможност да се случат, ще бъде 1 милиард лева. Редно е, ако се позволява строителство върху тях, държавата да се погрижи да вземе справедливата им пазарна цена, смята Николай Пехливанов, депутат от 41 НС и зам.-председател на Парламентарната комисия за регионална политика и местно самоуправление. Но това е само един от аспектите на проблема. „Законът за опазване на горите трябва да извършва заложената в името му основна дейност и категорично да забрани безразборната и незаконна сеч, както и застрояването. За целта, според мен, освен най-дебатираните проблеми около заменките, са нужни и други допълнителни промени”, коментира Николай Пехливанов. Той предлага да се направят няколко съществени промени между първо и второ четене:

-Незаконната сеч да се инкриминира при рецидив. Така ще се пресече трайно практиката горите ни да се изсичат без това да има сериозни последствия, както за изпълнителите, така и за организаторите на процеса. Освен начин за осигуряване на насъщния, сечта е и сериозен незаконен бизнес.

-Да се въведе такса инфраструктура за дърводобиващите фирми, с която да се покриват щетите, нанесени от претоварените с дървесина камиони. Сечищата попадат най-често във високопланински селски райони, където няма средства за ремонт на пътищата и хиляди българи страдат от разрушените и нерядко опасни настилки.

-Да се забрани категорично преотреждането на гори в районите, където няма приет ОУП (общ устройствен план), който да определя ясно статута на съответната територия. Само така ще се гарантира, че с изключенията, които законът допуска, няма да се злоупотребява. Към момента наличието на устройствен план е задължително условие за продажба на гори, но ако иска да получи справедлива цена, държавата трябва да първо да преотрежда териториите и едва тогава да обявява процедурите за продажба.

„До момента държавата е била ощетявана при всяка сделка – дали на принципа замяна „кон за кокошка” или като е определяна и плащана нереално ниска цена. Ако искаме да опазим горите, крайбрежието и защитените територии, трябва да въведем ясни правила.”, коментира Николай Пехливанов. „И да изискваме държавата да получава реалната цена за собствеността, с която се разделя. Като законодатели трябва да гледаме на държавната собственост като на личната си – ако ще продаваме гори и купувачът им ще може да строи върху тях, то трябва да ги продадем като терен за строителство – с ясни параметри, както би направил всеки частен инвеститор, а не като гора.”

Обсъжданията на закона между първо и второ четене най-вероятно ще засегнат основно онези заменени 9500 дка., които попадат в сферата на изключенията и ще могат да се застроят. Ако допусне това изключение, държавата трябва да се погрижи да получи разликата между платената и реалната цена, която по различни изчисления възлиза на сума между 800 млн. и 1 милиард лева.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1044