EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

1 млрд.лв. за работна сила, 2023-2027

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1 млрд.лв. за работна сила, 2023-2027

mail15:15 | 31.08.2023прегледи 530 коментарикоментари 0


Ресурс от над 1 млрд. лева за цялата страна е предвиден за адаптиране на работната сила към новите изисквания на пазара на труда за периода 2023-2027 г. Това каза министърът на труда и и социалната политика Иванка Шалапатова пред участниците във форума "Възможности за пазара на труда в Североизточна България", организиран от Министерството на труда и социалната политика (МТСП). 

Тя посочи, че средствата са осигурени от Националния план за заетостта, Националния план за възстановяване и устойчивост и програмата „Развитие на човешките ресурси“. Те могат да бъдат използвани за финансиране на различни възможности за обучение на безработни и на заети лица. Част от схемите вече са отворени за кандидатстване за работодатели, включително и от петте региона в Североизточна България, заяви министър Шалапатова.

По думите ѝ те могат да се възползват от възможностите за финансиране на заетост и обучение. „Разчитаме на тяхната активност, защото именно работодателите са тези, които най-добре знаят какви качества трябва да притежава работната сила, така че тя да отговаря на новите реалности на пазара на труда. За това те са и тези, които могат в най-голяма степен да гарантират, че тези инвестиции се използват по най-ефективен начин и бизнесът наистина може да разчита на работници и служители със знания и умения“, отбеляза министърът.

Тя добави, че в този смисъл работодателите имат съществена роля в процеса на адаптиране на работната сила чрез обучения, квалификация и преквалификация, за да получат безработните по-голям шанс за заетост, а заетите - по-голям шанс за професионално развитие. По думите на Шалапатова, за да задържа своите обучени и квалифицирани кадри, бизнесът трябва осигури подходяща и стимулираща развитието работна среда.

Министър Шалапатова съобщи още, че в предходния програмен период близо 4400 работодатели от областите Шумен, Варна, Добрич, Разград и Търговище са получили над 120 млн. лева подкрепа както от европейския, така и от държавния бюджет за инвестиции в запазване и създаване на нови работни места. Благодарение на тези инвестиции, включените в заетост за периода са били около 47 000 работници и служители. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg