EUR 1.9558
USD 1.7235
CHF 1.8891
GBP 2.3386
CNY 2.7185
you tube
mobile version

1 млрд.евро турски инвестиции в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1 млрд.евро турски инвестиции в България

mail11:10 | 21.11.2018прегледи 417 коментарикоментари 0


Турските инвестиции в България са в размер на близо 1 млрд. евро за последните 20 години, каза икономическият министър Емил Караниколов, който заедно с министъра на търговията на Турция Рухсар Пекджан участвува в българо-турски бизнес форум в София, съобщиха от българското министерство. Участвуваха близо 500 представители на компании от двете страни от секторите строителство, селскостопанство, туризъм, ИКТ и др.

Министърът на икономиката е посочил, че за последните десет години само по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани 17 инвестиционни проекти на дружества, чийто капитал е собственост на турски компании. Инвестициите по тези проекти възлизат на над 350 млн. евро и са разкрили над 2500 нови работни места, е допълнил той.

Караниколов е подчертал, че автомобилната промишленост, машиностроенето, електрониката и електротехниката, информационните и комуникационни технологии, предоставят широки възможности за коопериране между български и турски компании. Успешни партньорства могат да бъдат реализирани и в области като хранително-вкусовата, химическата, текстилната, дървопреработвателната промишленост, е изтъкнал икономическият министър.

По думите му Турция е неизменно сред водещите търговски партньори на България, а потенциалът за разширяване на двустранните отношения е изключително голям. Министърът на търговията на Турция е казала, че ще продължи активната съвместна работа за увеличаване на стокообмена и инвестициите между двете държави. По време на събитието двамата министри са подписали Меморандум за разбирателство между Българска агенция за инвестиции и Invest in Turkey, който да подпомогне взаимодействието между двете организации при привличането на инвестиции. По този начин ще се разшири правното основание, необходимо за активизиране на двустранното партньорство и ще се осигурят условия за стимулиране на бизнеса между двете страни, информират от министерството. Целта е меморандумът да се превърне във важен механизъм за подкрепа на бизнеса и да доведе до нарастване на двустранните инвестиции.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg