EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

1 млрд.евро пренасочени за пътни дупки?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1 млрд.евро пренасочени за пътни дупки?

mail15:30 | 22.03.2010прегледи 590 коментарикоментари 0


1 млрд. евро да бъдат пренасочени за ремонт на шосета и кърпене на дупки, вместо да бъдат заделяни за европроекти, които няма да завършим в срок. За това ще преговаряме в Брюксел, обяви строителният министър Росен Плевнелиев, цитиран от Агенция Стандарт нюз.
Парите ще бъдат пренасочени от оперативни програми, чиито мерки нямат шанс да бъдат приключени в рамките на действието на програмите до 2013 г., обясни той след срещата си с посланиците у нас на страните от ЕС. Така вместо страната ни да пропусне да усвои приготвените пари по оперативните програми, можем да обновим изцяло шосетата си.
Това е и най-силната антикризисна мярка, подчерта Плевнелиев. Процедурата е тежка, защото трябва да се промени националната референтна стратегическа рамка на програмния период 2007 - 2013 г., обясни зам. регионалният министър Лиляна Павлова. Ако успеем да договорим промяната, тя ще е прецедент за Евросъюза.
Правителството тепърва ще вземе решение от кои оперативни програми, какви и колко средства да вземе. Новият министър по еврофондовете Томислав Дончев вече работи по въпроса.
Едва 117 млн. лв. е бюджетът на пътната агенция за обновяване на шосета, като 64 млн. лв. от тях са за кърпене на дупки. Сумата за дупките е 4 пъти по-малка от отпусканите през предходни години, уточни Плевнелиев. Местните власти трябва да решат кои пътища трябва да ремонтират приоритетно.
На 15 август ще бъде завършена магистрала "Марица", обеща Плевнелив. Държавата трябва да изплати още 32 млн. лв. по проекта и така общата сума за аутобана става 128 млн. лв.
Околовръстният път на столицата пък ще бъде завършен на 12 юни. 189 млн. евро ще получи турският консорциум "МАПА-Дженгиз" за строежа на магистрала "Люлин", вместо 137 млн. евро както е по договор. Претенцията на компаниите е била за 210 млн. евро. Споразумение с изпълнителя ще бъде подписано до края на седмицата. До тогава ще бъдат разплатени и още 6 млн. лв. задължения към 40 строителни компании. Така държавата до края на март ще е издължила 130 млн. лв. на 120 фирми.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg