EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

1 млрд.евро е солидарната вноска на TotalEnergies

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1 млрд.евро е солидарната вноска на TotalEnergies

mail08:40 | 31.10.2022прегледи 1255 коментарикоментари 0


"ТоталЕнержи" (TotalEnergies) оценява на 1 милиард евро размера на новата европейска вноска за солидарност върху печалбата на енергийните компании, която ще трябва да плати в шест страни от ЕС през 2022 година, ако тя бъде въведена в целия блок, предаде Франс прес. 

"Очакваме влиянието на европейската такса солидарност през 2022 година да е 1 милиард евро", заяви финансовият директор на групата Жан-Пиер Сбрер на среща с анализтори след публикуването на резултатите на групата за третото тримесечие. 

"Този европейски налог солидарност ще ни се отрази в шест страни в Европа: Франция, Германия, Белгия, Люксембург, най-вече що се отнася до дейностите по преработка, както и в Нидерландия и Дания за дейностите по проучване и производство", отбеляза той. 

Докато дебатът за "свръхпечалбите" на петролните и газови компании в Европа е в разгара си, ЕК обяви в края на септември, че иска да наложи "временна вноска солидарност" на производителите и дистрибуторите на газ, въглища и петрол, които са реализирали огромни печалби благодарение на скока в цените заради войната в Украйна.

Тя трябва да е 33 на сто от свръхпечалбата за 2022 година, тоест печалба, надвишаваща с над 20 на сто средната за годините от 2019 до 2021 година, вземайки предвид вече приетите от страните мерки за облагане на тази печалба.

Според икономиста Максим Комб от "Обсерватоар де мултинасионал" (онлайн медия, занимаваща се основно с френските мултинационални компании - бел. ред.) от 1 милиард евро, които "ТоталЕнержи" трябва да плати, само 40 до 65 милиона евро ще се върнат във Франция или "едва 0,2 на сто от оповестената печалба на енергийната компания". "Във Франция се извършват над 20 на сто от дейността на групата, там са 30 на сто от служителите й и 40 на сто от социалния капитал на всички юридически единици на групата", подчерта той.

Според същия източник Белгия и Германия ще са "основните бенефициенти" на европейската такса, която "ТоталЕнержи" ще плати (между 256 и 409 милиона долара за Белгия и между 135 и 216 милиона долара за Германия). На европейско равнище Франция е осигурила 6,3 на сто от европейската печалба за 2019 година, но и 85,6 на сто от европейските загуби на групата през 2020 година.

"ТоталЕнержи" отчете нетна печалба от 6,6 милиарда долара за третото тримесечие, което е с 43 на сто повече в сравнение със същия период на 2021 г., благодарение по-специално на рекордните резултати от дейността, свързана с газ и ВПГ, чиито цени хвръкнаха.БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg