EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

1 млрд. лв. изплащат по ОП "Регионално развитие"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1 млрд. лв. изплащат по ОП "Регионално развитие"

mail11:16 | 18.01.2011прегледи 1467 коментарикоментари 0


Един милиард лева ще бъдат изплатени до края на 2011 г. по оперативната програма "Регионално развитие". Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев на конференция за представянето на програмата.
До края на годината трябва да бъдат договорени 2,5 млрд. лева по оперативната програма, допълни министърът.
Сред проектите, които ще бъдат осъществявани през тази година, са тези за интегрирания градски транспорт в седемте големи градове на страната, за общински и държавни болници. Ще бъде поставено и началото на публично-частното партньорство чрез програма "Джесика", отбеляза министърът.
Форумът, който е в Камерната зала на зала "България", започна с изпълнение на Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов". В конференцията участват министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев, министърът на културата Вежди Рашидов, заместник-ръководителят на отдел "България" на главната дирекция "Регионална политика" на ЕК Карстен Расмусен.

Чакащите финансиране проекти за на обща стойност 650 млн. лв., заяви още министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.
Ако се появи възможност от други фондове, оперативни програми, включително и чрез пренасочване на средства от програми на други европейски държави, тези проекти могат да бъдат задействани, каза министърът.
Министърът припомни, че по инициативата "Джесика" имаме ресурс от 60 млн. лева по ОПРР. С привличането на финансовите институции общините има възможност тази сума да се удвои. До юни ще бъдат избрани двата фонда по линия на "Джесика", които ще управляват средствата. Единият ще е за София, а другият - за останалите шест големи градове на България. С тези средства ще могат да се финансират проекти, които ще се осъществяват чрез публично-частно партньорство, за паркинги, спортни съоръжения, лифтове, плувни басейни, индустриални зони. Условието е проектите да са възвръщаеми и да имат смисъл, каза министърът.
Те ще могат да се изпълняват и на частни терени.
Създаването на Държавната компания за стратегически пътни проекти е в ход, каза Росен Плевнелиев. Текстовете за промените в Закона за пътищата, с които ще се регламентира нейното сформиране, са почти готови. Очаква се промените да бъдат внесени в Министерския съвет до края на февруари, след което да се предложат на парламента и до юни компанията да е създадена.
Тя ще се занимава с трите проекта за магистралите "Хемус", "Черно море" и "Струма".
 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg