EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

1 млрд. лв. за земеделците

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1 млрд. лв. за земеделците

mail07:00 | 29.01.2014прегледи 915 коментарикоментари 0


Започна изплащането на 1 млрд. лв. на земеделските производители. Към момента стопаните трябва да подхранят есенниците и да се подготвят за пролетната кампания, така че финансирането определено ще им окаже нужната подкрепа. Заедно с тези средства ще се изплатят и оставащите 30 % от парите на българските животновъди. Това съобщи министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков, цитиран от пресцентъра на МЗХ.
По думите му, през следващите седем години европейските средства за земеделие, които ще получи България са около 15 млрд. лв., като 10,5 млрд. лв. са за директни плащания и 4,5 млрд. лв. за проекти към Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).
Мерките в новата Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. ще бъдат опростени, за да могат средствата да отиват при земеделците, а не при консултантските фирми. Сред приоритетите на новата програма ще бъдат животновъдството, зеленчукопроизводството, овощарството и възстановяването на напоителните съоръжения. Целта на програмата е да осигури заетост и доходи на населението в селските райони.
Държавата, в лицето на Министерството на земеделието и храните, прави всичко възможно за изкупуването на останалите количества тютюн, заяви министър Греков. „Проблемът е с ориенталския тютюн. Едролистните тютюни от сортовете Вирджиния и Бърлей бяха изкупени и разплатени до края на миналата година. МЗХ няма да пречи, а ще помага на фирмите, за да могат да изкупят ориенталския тютюн там, където е останал“, каза още проф. Греков.
Той подчерта, че министерството е предприело мерки да гарантира сигурност на тютюнопроизводителите чрез законови промени. „За да има трайно решение на проблемите в сектора ще бъде създаден регистър на тютюнопроизводителите”, коментира министърът.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg