EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

1 млрд. евро от МВФ да вземе България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1 млрд. евро от МВФ да вземе България

mail20:04 | 10.07.2010прегледи 1202 коментарикоментари 0


Спекулира се с рисковете за страната в кризата, защото има хищни финансови структури, които мечтаят да спечелят от България в тази ситуация, като получават високи лихви по взети от държавата заеми, коментира Иван Костов, лидер на ДСБ и съпредседател на "Синята коалиция” за Дарик радио.
Правителството трябва да вземе облигационен заем от МВФ, вместо да се поддава на тези спекули, всички финансисти в София са наясно с това,  само финансовото министерство има друга политика, допълва още Костов.
Размерът на заемът трябва да е 1 млрд. евро, за да не "слиза фискалният резерв на страната под неприкосновената му част", казва експремиерът.
Според Костов хищните структури атакуват България, като говорят безумни неща, които плашат на инвеститорите.
"Казват, че в България имало риск като в Румъния, което е абсурд, защото Румъния има огромен външен дълг. Започва спекулата с България. Единствената точка на тази спекула е правителството да излезе и да реализира емисия, като я реализира евтино ще затвори устата на всички тези, които говорят това", обясни лидерът на ДСБ.
Правителството трябва да бъде оценявано по нещата, които то обеща в програмата си, заяви Костов. Има общо удовлетворение от борбата срещу престъпността. Постепенно се къса връзката между мафията и политиката, каза Костов.
Връщането на доверието на ЕС и усвояването на еврофондовете не става в тази скорост, с които се искаше, но са усвоени значително повече средства, отколкото при предишното правителство. Мирослав Найденов е един от хората, които дърпат усвояването на европейските фондове напред, но може и повече да се направи, смята Костов.
ГЕРБ се съпротивлява на всякакви институционални и административни реформи, дори ги блокират, смята лидерът на ДСБ и допълва, че те не искат да чуят и не искат да правят тези реформи, които да спасят пенсионната система. Тази дупка ще се отвори още повече през следващата година, категоричен бе Костов.Не можеш да лобираш за интереси, противоположни на интересите на страната, не можеш да елиминираш бариерата за контрабандата на цигари, за да си правиш собсвения бизнес, не си отишъл затова в Народното събрание. Там е забранено да прокарваш своя бизнес, ти не си отишъл там за това, заяви Костов. Според него вдигането на цената на газа в условие на тежка криза, направо ще сложи на колене част от икономиката ни.

Цената на газа

Булгаргаз ще се бори за съществено намаление в цената на доставяния руски газ, обяви по-рано изпълнителният директор на компанията Димитър Гогов, след връщането си от Москва, където е водил преговори с Газпром по новите газови договори за България, първият от които ще влезе в сила през 2011 година.
Гогов съобщи, че двете страни не са обсъждали конкретни цифри, но според него може да се очаква намаление с повече от 15% в цената на газа. Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев прогнозира също поевтиняване на руския газ.
До 10 август Булгаргаз ще очаква офертата на Газпром по българските предложения, след което преговорите между двете страни ще продължат. Гогов допълни, че е представил пред Газпром категоричната позиция на България, че доставките трябва да се осъществяват само между Булгаргаз и дъщерната на Газпром Газпром експорт, като по веригата бъдат изключени Овергаз и Винтерсхал - фирми, отново контролирани от Газпром.
Разбиране има, но индикации, че ще отпаднат посредниците няма, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в отговор на въпрос дали при преговорите в Москва има индикации, че посредниците в договорите за доставка на природен газ от Русия ще отпаднат.

Посредниците

Преговорите протичат без драми, в каквато и да е посока,  в този смисъл нито съм доволен, нито не съм доволен, добави министърът. Трайчо Трайков  направи този коментар  след участие в публична среща с българските евродепутати.
В началото на следващата седмица ще бъде разгледан анализ на ценообразуването от газоразпределителните дружества. Въпросът е дали наистина това е минимално необходимото, от което тези дружества имат нужда, за да си свършат работата,  дали 15 процента възвръщаемост на собствения капитал не е много голяма, дали 30 процента от крайната цена не е много голям процент, посочи министърът. Той отбеляза, че вероятно това е процентът в Германия, но там цената на газа е същата и попита защо разходите в България са толкова колкото в Германия. Трайков даде пример с
електроразпределителните дружества, които работят три пъти по-евтино в България, отколкото в Германия и попита може ли и газоразпределителните да работя три пъти по-евтино. Той отбеляза, че това е целта на втория етап от регулаторния одит на газоразпределителните дружества.


 


Тагове: МВФ, заем, България,
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165