EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

1 млн. лв. срещу бедността през 2010

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1 млн. лв. срещу бедността през 2010

mail12:00 | 23.02.2010прегледи 1072 коментарикоментари 0


1 065 460 лева ще бъдат инвестирани в различни инициативи и програми през цялата 2010 г. във връзка с Европейската година на борбата с бедността и социалното изключване, съобщават от Министерството на труда и социалната политика. Средствата са осигурени от държавния бюджет и от бюджета на Европейския съюз.
Според изследване на Евробарометър 9 от всеки 10 европейски граждани смятат, че бедността и социалното изключване съществуват в страната, в която живеят, подчерта ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Зинаида Златанова.
Част от мерките по годината предвиждат организацията на срещи на засегнатите хора, за да участват пряко във вземането на решения и генерирането на идеи. Детската бедност и ограничаването на предаването на бедността между поколенията, включването на най-отдалечените от пазара на труда, равният достъп до услуги, образование, здравна грижа, култура, спорт, преодоляването на дискриминацията и социално включване на уязвими етнически групи и хората с увреждания и равенството на половете са приоритетните теми за България в Европейската година за борба с бедността и социалното изключване.

Дейностите включват провеждането на конференции, семинари, кръгли маси, дебати, иновативни инициативи и разработване на местни планове за борба с бедността и социалното изключване. Ще бъде проведено изследване и анализ по въпросите на бедността и социалното изключване. Отговорната институция за реализацията им е Министерството на труда и социалната политика. Средствата в размер на 1 065 460 лева за реализацията на годината са осигурени от държавния бюджет и от бюджета на Европейския съюз.

В Европейската година на борбата с бедността и социалното изключване участват всички държави-членки на Европейския съюз. По този начин се цели те да потвърдят своята ангажираност в борбата с бедността и установяването на политики и практики за социално включване на уязвимите групи. Това общо европейско начинание съвпада и с усилията за създаване на новата стратегия на Европейския съюз до 2020 г.

Европейската година не е нито началото и още по-малко края на европейските, и в това число и българските, усилия в борбата с бедността и социалното изключване. В България тя ще доразвие и подобри създадени вече практики, ще наложи нови подходи и ще допринесе за формирането на култура за толерантност към по-уязвимите, за съпричастност и за сътрудничество между всички партньори в тази политика.

Снимка: europa.eu

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg