EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

1 г. детски надбавки за всички

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1 г. детски надбавки за всички

mail15:06 | 27.10.2020прегледи 502 коментарикоментари 0


Детски надбавки за всички семейства без подоходен критерий ще се получават само в рамките на следващата година - до 31 декември, за да се провери какъв ще е ефектът и каква ще е ефективността на мярката. Това заяви на брифинг в Министерство на труда и социалната политика социалният министър Деница Сачева.

"След като видим какъв ще е ефектът на универсалните детски надбавки без подоходен критерий и като видим кой ще управлява, няма проблем да се продължи мярката", обясни социалният министър.

По думите й, мярката е възможност да се види ефективността на тези разходи. Тя даде за пример, че ще има липса за подоходен тест и за учениците от първи и 8 клас по 300 лв., чиято цел е да се види колко души ще се възползват.

"Който и да дойде на власт, няма пречка да реши да продължи универсалните добавки, ако вярва в тяхната ефективност, така, както вярваме ние", обясни още Деница Сачева.

Относно добавките от 50 лв. за всички пенсионери, обещани от премиера Бойко Борисов, ще действат до 30 март, целта - да се премине зимният сезон, който ще е тежък.

"Това не е капан, има необходимост от здравна профилактика на населението, закупуване на лекарства и дезинфектанти. Средните разходи на пенсионер за лекарства на месец са 56 лв., така че добавката от 50 лв. е свързана с тази логика", добави Сачева.

Законът за личната помощ ще продължи да действа, но по-евективно, съобщи още министър Сачева. 

Тя подчерта, че личните асистенти ще продължат да работят на трудови договори, като от 2021 г. ще се увеличат и трудовите им възнаграждения – от 730 лв. на 930 лв.при наемане на 8-часов работен ден. С промените в Закона отстраняваме слабости при досегашното му функциониране и поставяме акцент върху качеството на личната помощ и контрола върху предоставянето й, каза Сачева. 

  Министърът посочи, че „Законът за личната помощ трябва да действа съвместно със Закона за социалните услуги, защото личната помощ не е панацея за хората с увреждания. Те имат нужда и от социални услуги“. „В бюджета за 2021 г. сме планирани 214,6 млн. лева за лични асистенти, а в Закона за социалните услуги сме още 85 млн. лева за асистентска услуга. Паралелно с предоставянето на подкрепа и по двата закона по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ ще продължи патронажната грижа за възрастни, хора с увреждания и хора под карантина“, каза министър Сачева. Тя добави, е Законът за личната помощ не се отнася само за майките на деца с увреждания. Към момента едва 8% от ползвателите му са деца, а 40% са хора над 65 годишна възраст.

Заместник-министър Адриана Стоименова допълни, че от 2021 г. право на лична помощ ще имат и хора над 18 години с решение на ТЕЛК между 70,1 и 89,99% степен на увреждане и с изрично определено право на чужда помощ. „От 1 януари те ще могат да кандидатстват за такава подкрепа. Ако не бъдат направени тези промени в закона, от 1 януари над 670 000 души ще бъдат правоимащи да бъдат включени в механизма лична помощ с неограничен брой часове, а няма как да бъдат намерени толкова лични асистенти“, каза Стоименова. Тя добави, че с промените се завишава и гарантира качеството на личната помощ и контролът, който се упражнява от общините.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg