EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

1% водеща лихва запази ЕЦБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1% водеща лихва запази ЕЦБ

mail16:00 | 08.07.2010прегледи 752 коментарикоментари 0


Европейската централна банка (ЕЦБ) днес за 14-и пореден месец запази непроменена исторически ниската си лихва от 1 процент, предадоха световните агенции.
Решението на Управителния съвет на ЕЦБ да остави водещата лихва на равнището, на което се намира от май 2009 година, не изненада анализаторите.
Икономическият растеж в еврозоната остава вял, а инфлацията - ниска, което подхранва очакванията, че ЕЦБ няма промени позицията си и през идните месеци, отбелязва Асошиейтед прес.
Очаква се по-късно днес президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише да даде пресконференция, отговаряйки на въпроси, свързани с търсенето на ликвидни средства от банките и предстоящата публикация на резултатите от тестовете за устойчивост.
Малко по-рано днес и Bank of England запази основната си лихва на рекордно ниското й равнище от 0,5 на сто.
ЕЦБ близо 12 месеца поддържа лихва от 1 процент, за да подкрепя икономическото доверие в еврозоната, засегната от рецесията и европейската дългова криза, отбелязва ДПА.
Най-новите данни обаче сочат, че световният растеж започва да губи набраната инерция на фона на опасенията, че забавянето на растежа на икономиките на САЩ, Китай и някои европейски страни може да породи нова рецесия.
Експертите не очакват ЕЦБ да промени основния си лихвен процент до към края на идната година, но те ще следят много внимателно пресконференцията на президента на банката Жан-Клод Трише след днешното заседание за сигнали как ще се развива
европейската икономика през идните месеци.
Проучване на Европейската комисия от миналата седмица показа, че икономическото доверие в Европейския съюз изненадващо се е повишило през юни, което сочи, че дълговата криза в Европа започва да се успокоява.
Очаква се Bank of England да остави водещата лихва на рекордно ниското й равнище от 0,5 на сто, въпреки че инфлацията достигна почти двойно по-високо ниво в сравнение с целевия праг на банката от 2 процента.
ЕЦБ и Bank of England ще обсъждат паричната си политика на фона на усилията на европейските правителства да се справят с големите бюджетни дефицити и дългове, натрупани като част от усилията им да защитят икономиките от рецесия, посочва ДПА.
В края на миналата седмица Трише отхвърли вероятността от какъвто и да било риск от нова рецесия. "Категорично не вярвам в това (риск от нова рецесия - бел. ред.), отговори Трише на журналисти, които го попитаха какви са рисковете от нов срив на
икономиката. "На световно равнище е ясно, че ние сме във фаза на съживяване, потвърдено особено в страните с нововъзникваща пазарна икономика, но и в индустриализирания свят", отбеляза Трише, който участва в Икономическите срещи в южния френски град Екс ан Прованс, състояли се в края на миналата седмица. 



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158