EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

0.6% ръст на БВП на ЕС за 2023

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

0.6% ръст на БВП на ЕС за 2023

mail11:21 | 08.11.2022прегледи 708 коментарикоментари 0


"Нашата есенна икономическа прогноза показва, че икономиката на ЕС ще нарасне с 2,8 на сто между 2021 и 2022 г., но само с 0,6 на сто през 2023 г., което е ревизия надолу с 1,5 процентни пункта от нашите летни икономически перспективи", се казва в съобщение на "Бизнес Юръп" (BusinessEurope), цитирано от Българската стопанска камара. Европейската бизнес конфедерация публикува своята есенна прогноза Autumn 2022 Economic Outlook.

Според "Бизнес Юръп" "дори тази разочароваща перспектива ще зависи от липсата на по-нататъшно увеличение на цените на енергията, от по-нататъшно облекчаване на натиска върху веригата за доставки и от политики, които реагират на шока в цените на енергията по навременен, всеобхватен и добре балансиран начин".

Генералният директор на "Бизнес Юръп" Маркус Байрер заяви: "Бизнес настроението спадна бързо след силното първо полугодие, водено от повторното отваряне на сектора на услугите след пандемията. Нарастващите сметки за енергия и продължаващите прекъсвания на веригата за доставки означават, че разходите за предприятията нарастват много по-бързо, отколкото за домакинствата. Със стесняване на маржовете и спад на потребителското търсене много фирми ще се изправят пред битка за оцеляване тази зима. Неотдавнашните решения за инвестиране на други континенти, а не в Европа, поради опасения относно дългосрочните цени на енергията в ЕС, които бяха повишени от дълбочината на настоящата енергийна криза в ЕС, са сигнал, който не може да бъде пренебрегнат. Необходими са действия сега, за да се избегне по-нататъшно изтичане на инвестиции".

По думите на Байрер лидерите на ЕС трябва спешно да се споразумеят за нови мерки за облекчаване на енергийните разходи за бизнеса. По-специално, политиците трябва да обмислят мерки в целия ЕС за временно отделяне на цените на електроенергията от цените на газа и да предоставят на правителствата необходимата гъвкавост, за да подкрепят бизнеса, като същевременно поддържат равни условия на единния пазар, посочи той.

"По отношение на макроикономическата политика, бързото постигане на споразумение относно реформата на Пакта за стабилност и растеж може да подкрепи държавите-членки да гарантират, че дългосрочното укрепване на публичните финанси няма да се отлага неоправдано. Въпреки че по-нататъшните увеличения на лихвените проценти вероятно ще действат като допълнително забавяне на растежа, те все пак може да са от съществено значение, за да се гарантира, че инфлационните очаквания ще останат добре закотвени. Социалните партньори могат да играят важна роля в подпомагането да продължим да предотвратяваме появата на пагубна спирала между заплати и цени", заяви генералният директор на "Бизнес Юръп".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg