EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

0.5 млрд.лв. спестени от енергийна ефективност в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

0.5 млрд.лв. спестени от енергийна ефективност в България

mail16:00 | 27.01.2010прегледи 736 коментарикоментари 0


От 2009 г. България пести годишно по половин милиард лева спрямо 2003 г. от въведени мерки за енергийна ефективност, каза генералният директор на Агенцията по енергийна ефективност /АЕЕ/ Таско Ерменков.
Констатацията, че България е на последно място в ЕС по енергийна ефективност, е вярна, но е вярно и това, че всяка година страната повишава енергийната си ефективност с темпове, надвишаващи темповете на средноевропейските страни, заяви
Ерменков. Благодарение на мерките за енергийна ефективност от 2003 г. до края на 2009 г. България е достигнала до годишна икономия от около 1 млн. 700 хил. тона условно гориво на ниво "първично енергийно потребление", каза той. "Ако преизчислим това към цената на енергийния микс на страната и го остойностим, ще получим, че вече от миналата година България икономисва по около половин милиард лева на година", посочи директорът на АЕЕ.
Изпълняваме ангажиментите си към ЕС по отношение на първия Национален план за действие, приет от ЕК, и намаляваме своята енергийна интензивност с един процент годишно спрямо осредненото потребление между 2001 и 2005 г., информира Ерменков. За девет години - от 2008 до 2016 г., България трябва да постигне икономия от 670 000 тона нефтен еквивалент.  За 2008 г. ангажиментът е изпълнен, по предварителни данни той ще бъде изпълнен и за 2009 г., обясни той.
При новостроящи се сгради настояваме мерките за енергийна ефективност да залягат още на ниво "идеен проект" и това е отразено в Закона за устройство на териториите /ЗУТ/ и в съответните наредби към него, каза Ерменков. Той обаче посочи,
че до каква степен мерките и изискванията се изпълняват, ще се знае най-рано след три години, защото по изискване на ЗУТ три години след въвеждането на сградата в експлоатация се прави енергийно обследване.
В продължение на три години АЕЕ организираше обществена поръчка за обследване на сгради - публична собственост с разгъната застроена площ над 1000 кв. метра, припомни шефът на АЕЕ. Обследвани са повече от 1500 сгради и е получена информация за около 200 от тях, по които са предприети мерки за енергийна ефективност, и те ще доведат до икономии от разхода на енергия в размер от 7,5 млн. лв. годишно, съобщи Ерменков.
Общо 6 млн. лв. са похарчени за обследванията на 1500-те обществени сгради, но за 2009 г. от държавния бюджет не са били отделени никакви средства за тази дейност, посочи Ерменков. Той отбеляза, че наличието на енергийно обследване е задължително изискване за отпускане на средства за мерки за енергийна ефективност на сградите по ОП "Регионално развитие", по кредитните линии, свързани с енергийна ефективност, от Фонда за енергийна ефективност. За последните две и половина години от
осъществени проекти за енергийна ефективност, извършени въз основа на енергийни обследвания, финансирани от държавата, са спестени около 300 мегавата енергийна мощност, съобщи още Ерменков. Това според него се равнява на около 400 000 евро.
Таско Ерменков каза, че около около 75 процента от сградния фонд в държавата се нуждае от саниране, при 60 процента от сградите санирането е належащо.
Българинът остава два пъти по-малко енергоснабден от европееца, макар че прахосва енергията. Мерките за енергийна ефективност ще дадат възможност на хората да ползват повече енергия на по-поносима цена, поясни Ерменков./БТА/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg