EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

+ 10% ръст на сделки за жилища

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

+ 10% ръст на сделки за жилища

mail11:00 | 10.09.2014прегледи 1405 коментарикоментари 0


За последните два месеца има ръст от средно между 5% и 10% на изповяданите сделки с жилищни имоти и на търсенето на жилища.Търсят се предимно жилища до 100 квадратни метра. Наблюдава се раздвижване на търсенето и на луксозни имоти. Това показват наблюдения на експерта по недвижими имоти Орлин Владиков, който е двукратно избиран за председател на Националното сдружение "Недвижими имоти" в периода 2002 - 2007 г.
Тенденцията се обяснява с банковата криза - това, което се случва с КТБ и произтичащите неясноти. Вероятно това е мотив хората да търсят по-голяма сигурност за спестяванията си чрез покупка на недвижими имоти, коментира Владиков. Несигурната външнополитическа обстановка и в частност случващото се в Русия и Украйна, както и очакването за предстоящо "стягане на коланите" в икономически смисъл, също допринасят за активизирането на търсенето и предлагането на жилища като по-добра форма на инвестиция спрямо несигурните спестявания и лихви, които дават банките. Ако тази несигурна обстановка продължи, експертът прогнозира увеличение на сделките с недвижими имоти и през следващата година.

Заради спада на цените се търсят двустайни и тристайни апартаменти

Освен към най-купуваните жилища до 100 квадратни метра, интерес се отчита и към луксозния сегмент, като вече има немалко сделки с имоти, които доскоро трудно намираха собственици, коментира Владиков. Ако преди се търсеха предимно маломерни жилища, сега заради спада на цените, интересът на купувачите е насочен към двустайни и тристайни апартаменти. В момента става дума предимно за частни инвестиции. По-скоро екзотични са корпоративните вложения у нас главно заради обстановката в Русия и Украйна, както и заради по-добрите инвестиционни условия, които предлагат редица европейски държави. Например Унгария е единствената страна, която няма висок праг на придобиване на собственост, за да се получи право на пребиваване в страната. Там може да се купи евтина собственост - в рамките на 20 - 30 000 евро, което дава право на престой в страната. По този начин това привлича много дребни вложители, които обръщат поглед към Унгария, допълни експертът.

Търсенето на земеделски земи продължава да е активно

Единственият сегмент, който по традиция остава стабилен, както по отношение на цени, така и по отношение на търсене, е този на земеделски земи. Няколко дружества със специална инвестиционна цел предложиха големи комасирани масиви на пазара, но това не доведе до спад на цените, отбеляза експертът. Това се обяснява с програмите на ЕС, които стимулират земеделието и по тази причина търсенето на такива имоти продължава да е активно. Тази година с четири - пет на сто има ръст на продажбите на ваканционни имоти спрямо предходната година. Търгуват се най-евтините едностайни имоти предимно в Черноморието, каза Владиков. Рускоговорещите продължават да са основните клиенти на този пазар. Интерес от нови купувачи към българския пазар няма./БТА
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886