EUR 1.9558
USD 1.6136
CHF 1.7803
GBP 2.2467
CNY 2.4952
you tube
mobile version

Япония: Освободен е ориз от резерва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Япония: Освободен е ориз от резерва

mail07:03 | 23.02.2021прегледи 967 коментарикоментари 0


Търсенето на хранителни помощи в Япония скочи на фона на загубата на все повече работни места. Това принуди правителството да освободи ориз от резерва за благотворителни цели за първи път през май миналата година, а този месец започна и нова разширена програма, информира Ройтерс.

Пандемията извади на показ често пренебрегвания значителен проблем с бедността в Япония - третата по големина икономика в света, отбелязва агенцията.

Средният брой свободни работни места, за които се бори един безработен, през 2020 година отбеляза най-голям спад от 45 години, а безработицата се повиши за първи път от 11 години.

Решението на правителството да освободи ориз от резерва за благотворителност обаче е обвързано с условието хранителната помощ да се използва за деца, което според активисти ограничава ефекта от мярката и затова правилата трябва да бъдат смекчени.

По закон сме задължени да използваме резерва само при недостиг на предлагането на пазара или за целите на "хранително образование" - не можем да го използваме за социални цели, обясни представител на министерството на земеделието, горите и риболова.

Япония прие политика на поддържане на оризов резерв за извънредни случаи, след като лоша реколта през 1993 година причини остър недостиг на основната храна в японската кухня.

В хранилища от цялата страна се поддържат запаси от около 1 милион тона ориз, като по-старите резерви се продават за фураж.

В Япония се консумира около 8,5 милиона тона ориз годишно, с което страната се нарежда на девето място в света.

Хранителните банки от години лобират пред правителството, опитвайки се да го убедят да им предостави част от ориза в резерва. Това обаче е невъзможно заради законовите изисквания.

Властите предоставят известни количества за училищата безплатно, но това се определя като "хранително образование" - на децата да бъде обяснена значимостта на ориза за японската култура.

В САЩ и някои европейски страни правителствата активно подкрепят хранителните банки чрез различни програми. В Япония обаче министерството на земеделието, горите и риболова няма нито правомощията, нито бюджета да се бори с глада, посочи служител на ведомството.

Ковид-19 очаквано влоши ситуацията и търсенето на хранителни помощи скочи над двойно спрямо предпандемичните нива, макар в Япония получаването на социални помощи да е свързано с тежка социална стигма и това да разубеждава много хора да потърсят помощ от хранителните банки, отбелязва Ройтерс.


Тагове: Япония, бедност
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg