EUR 1.9558
USD 1.6107
CHF 1.8128
GBP 2.2050
CNY 2.4903
you tube
mobile version

Юни - нов етап по пътя към еврото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Юни - нов етап по пътя към еврото

mail07:05 | 09.01.2019прегледи 791 коментарикоментари 0


„Латвия е много добър пример за България по пътя й към еврото, защото между двете държави има много общи неща.“ Това заяви заместник-министърът на финансите Маринела Петрова по време на конференция на високо равнище, посветена на първите пет години на Латвия в еврозоната, която се провежда на 7 и 8 януари в Рига. Заместник-министър Петрова участва в панела „Предизвикателствата пред членството в еврозоната“. По думите й една от разликите между България и Латвия е, че страната ни не е станала член на Валутния механизъм 2 едновременно с присъединяването си към ЕС и това ни е поставило стъпка и половина назад в сравнение със страните от предишното разширяване на ЕС. 

Пред участниците в конференцията, съорганизирана от Европейската комисия по повод 20-та годишнина от въвеждането на еврото като единна парична единица в ЕС, Маринела Петрова припомни, че голямата финансова криза преди 10 години остави много научени уроци и държавите в еврозоната, заедно с Европейската комисия и Европейската централна банка, се опитват да се развиват устойчиво след края й. „Затова всяка държава, която желае да се присъедини към този клуб, вкл. и България, трябва да съблюдава новата реалност и да дефинира нови решения“, посочи тя.

Сред предизвикателствата пред страната ни заместник-министърът на финансите очерта преодоляване на негативното възприемане и предразсъдъците за България.  Тя обърна внимание, че през последните над 20 години България е в условия на Валутен борд, фискалната ни позиция е стабилна, бюджетното салдо през повечето години е положително и по време на кризата не сме разчитали на финансова помощ.

„По време на Българското председателство на Съвета на ЕС правителството взе решение да ускори процеса ни на присъединяване към Икономическия и паричен съюз, защото имаме нужда да доведем нашата европейска интеграция до нейния естествен край“, отбеляза тя. Заместник-финансовият министър напомни, че като ротационен председател на Съвета на ЕС България е успяла да постигне компромисно решение за едно от ключовите досиета, свързано с пакета от мерки за намаляване на риска в Банковия съюз.

За справяне с недоверието и негативното възприемане българското правителството избра нов подход, с който да се засили процесът по присъединяване към еврозоната. „Първата стъпка беше напасване към новата форма на паричния съюз, част от която са Банковият съюз, мерките срещу изпирането на пари и несъстоятелността. Посветихме усилията си в тази насока, очертахме пътна карта, приехме законодателни текстове, необходими за установяване на тясно сътрудничество с ЕЦБ и нашата увереност е, че към края на юни 2019 г. ще постигнем успех и ще преминем  към следващия етап“, допълни тя.

По време на дискусията в рамките на панела Маринела Петрова изрази надежда, че България ще успее да изпълни всички изисквания за присъединяване към еврото в рамките на минималния срок от две години престой във Валутния механизъм 2. „Все пак, има известна вероятност този период да е по-дълъг. Ще направим всичко възможно, за да направим престоя ни в ERMII колкото се може по-кратък“, уточни тя./Министерство на финансите


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg