EUR 1.9558
USD 1.6405
CHF 1.8066
GBP 2.1867
CNY 2.4940
you tube
mobile version

Шап и в село Резово, Бургаско

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шап и в село Резово, Бургаско

mail12:40 | 17.01.2011прегледи 943 коментарикоментари 0


Положителни са кръвните проби за шап, взети от животни от с. Резово, област Бургас, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.
Пред агенция „Фокус” генералният директор на НВМС д-р Йордан Войнов обясни, че мерките за неутрализирането на новото огнище в Резово започват незабавно. „Издавам в момента заповед за пристъпване към незабавното умъртвяване на всички животни на територията на село Резово. От днес започваме и колкото по-бързо приключим, толкова по-добре”, каза той.
Става дума за над 200 животни на 11 собственика. Ще бъдат умъртвени и 21-те турски бивола, които се предполага, че са пренесли болестта в България.
Положителните проби са били взети от няколко животни в село Резово, които са проявили симптоми на заболяването. Така е установено наличието на живия вирус у тях. Инфекцията в животните е много ранна, защото те не са изградили антитела.
„При тези изследвания, които направихме, фактически те още нямат изградени антитела и затова кръвните проби преди два дни излязоха отрицателни, а сега вече – тъй като вирусът е в самите животни, има проява на клиника (симптоми) – с афти в устната кухина, лигавене, с поява на температура. Тоест животните тепърва започват за изграждат антитела. Затова от взетите сега проби в устната кухина е установено наличието на вируса на шап”, обясни д-р Войнов в отговор на въпрос защо пробите преди дни са били отрицателни.
За около една седмица ветеринарните власти са направили над 6000 проби за вируса, уточни Войнов. „Спираме с изследванията. Започваме клинични прегледи на животните за поява на признаци на шапа”, каза той.
Ще бъде организирана среща на най-високо равнище с ветеринарните власти в Турция, за да бъдат предприети още мерки и от тяхна страна. Днес в България следобед на летище Варна ще пристигнат експертите от Европейската комисия. Те ще посетят и село Кости, и село Резово, за да се запознаят с предприетите от българска страна мерки за борба с тежкия вирус.
Утре там ще отиде и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.
„Аз ще бъда в Брюксел, за да докладвам за ситуацията у нас пред колегите – началници на ветеринарни служби в страните-членки и от Европейската комисия”, каза Войнов. По думите му страната ни ще поиска финансиране за изграждане на заграждения по дължината на цялата граница с Турция.
„Ние сме изградили по един проект „Зелена граница” от Ямбол до Хасково 29 км такива заграждения. Имахме такива заграждения и при Малко Търново, но те частично са разрушени. Ние ще поискаме финансиране, за да може наистина да изградим по цялото протежение на границата ни с Турция такива заграждения, за да няма допускане на животни от тяхна на наша територия”, обясни генералният директор на НВМС.
В края на миналата седмица стана ясно, че в шест области ще бъдат облекчени ограничителните мерки срещу разпространението на шап. Това са областите Варна, Шумен, Ямбол, Сливен, Хасково и Кърджали, съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров след проведено заседание на Постоянния комитет по хранителна верига и здравеопазване на животните (ПКХВЗЖ) към Главна дирекция „Здравеопазване и потребители” на Европейската комисия
С решението на комитета беше разрешено свободното движение на живи животни – говеда, овце, кози и свине за клане, но само в рамките на ограничителната зона, т.е. областите Варна, Шумен, Ямбол, Сливен, Хасково и Кърджали. Ограниченията в област Бургас остават, като изключение се прави само за движението на свине от свинекомплекси с въведени мерки за биосигурност, които ще могат да се придвижват извън Бургаска област, но само до Варна, Шумен, Ямбол, Сливен, Хасково и Кърджали.
Европейската комисия оцени усилията на България по отношение на предприетите действия и рестриктивните мерки ще засегнат само някои области, а не цялата страна, посочи г-н Димитров. Той поясни, че след вчерашното решение фермерите от 6-те области в ограничителната зона ще могат да продават суровината и продукцията си само в тази зона, но преработвателните предприятия от тези райони ще могат да търгуват в цялата страна.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg