EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Черни Вит - на гости на зеленото сирене

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Черни Вит - на гости на зеленото сирене

mail12:50 | 20.06.2011прегледи 6769 коментарикоментари 1


Ексклузивно видео от мястото, където зрее зеленото сирене. В помещението почти не се влиза, за да не се променя температурата вътре,  по същата причана и осветлението е съвсем слабо.

Ива Стойкова, специален пратеник на EconomyNews.bg в с. Черни Вит.

Намираме се в селцето Черни Вит с единствета задача - да ни покажат къде и как се прави зеленото сирене. В предишна публикация разказахме за неговите изключителни качества, за признанието от водещи специалисти, но и за бюрократичните спънки, които пречат на местното население да продава този уникален продукт. Камерата ни беше допусната от кмета Цветан Димитров до ревниво пазените от горещините качета, в които узрява зеленото сирене.
Ситуацията не се е променила коренно, поне на законодателно ниво. Но благодарение на усилията на кмета на Черни Вит Цветан Димитров, петима души от селото са се „престрашили” да произвеждат сиренето по вече утвърдената технология. Цветан Димитров разказа как зеленото сирене попаднало в полезрението на специалистите от Slow Food. Историята е, че италианците от организацията обикаляли различни краища на България в търсене на традиционни продукти. Кметът на Черни Вит организирал представянето на разнообразни местни продукти. От уста на уста до Цветан Димитров достигнала информацията, че един дядо пази в дървено каче интересно сирене. Оказало се парче колкото кибритена кутийка. То попаднало на масата с останалите продукти - мъничко и невзрачно. Италианският експерт обаче веднага го забелязал, разчистил другите продукти, взел го в ръка и започнал да вкусва аромата му. Така било открито за света, но и за България, зеленото сирене. Самият Цветан Димитров днес си спомня, че в детството си е опитвал такова сирене. Но то било почти загубено през годините заради налагането на начина на правене на бяло саламурено сирене. Постепенно, с много усилия и опити и безценната подкрепа на Slow Food, технологията за направата му била изчистена, за да може то всеки път да е с едно и също качество. Цветан Димитров и Slow Food предоставят тази технология напълно безплатно на жителите на Черни Вит, за да могат те да изградят малък бизнес и всяка къща да произвежда зелено сирене, стига да поиска това.
Цветан Димитров не спира дотук. Той продължава да издирва стари рецепти, които рискуват да преминат в забрава завинаги, ако не бъдат открити навреме. А възможността за това е на Събора на народното творчество „От Тимок до Вита”, който тази година ще се проведе на 27 и 28 Август. Този фестивал съществува от 30-тина години, но приносът на сегашните организатори - Кметство Черни Вит и НЧ „Христо Смирненски” - е издирване, опазване, популяризиране и съхранение на българския фолклор и традиционна кухня.


 
Коментари
 
читател - 02-07-2011 г. 10:51:28

Браво - за интересната публикация, за цялата насока на популяризиране на българското.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg