EUR 1.9558
USD 1.6624
CHF 1.8175
GBP 2.1651
CNY 2.3806
you tube
mobile version

Частично споразумение за бюджета на еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Частично споразумение за бюджета на еврозоната

mail17:15 | 17.06.2019прегледи 394 коментарикоментари 0


Финансовите министри от еврозоната постигнаха известно съгласие относно най-общите очертания на един бъдещ бюджет за региона на единната валута, но не успяха да постигнат договореност по някои от основните характеристики на такъв бюджет и решиха да продължат дискусиите през следващите месеци, предаде "Ройтерс".

От Еврогрупата искаха да постигнат споразумение за това дали общия бюджет за 19-те страни-членки на еврозоната трябва да се финансира чрез специални данъци, или трябва се използват само средства от бюджета за целия 28-членен Европейски съюз.

Като се има предвид липсата на консенсус по отношение на източниците на финансиране, размерът на бюджета на еврозоната не беше дискутиран на срещата, която продължи до ранните часове на петъчния ден, заяви европейски представител, цитиран от "Ройтерс".

Според него не беше постигнато съгласие и дали бюджетът би трябвало да играе стабилизираща роля в случай, че икономиката на еврозоната е в период на спад, или само ще помогне на икономиките от региона на единната валута да станат по-конкурентоспособни и да се сближат помежду си.

Френският финансов министър Бруно льо Мер обаче заяви след края на срещата, че министрите са се споразумели за новия бюджет за еврозоната. Той допълни, че консенсусът беше постигнат след дълга дискусия и ще бъде представен на срещата на върха на ЕС в Брюксел през следващата седмица. И той обаче признае, че все още не е определен точния размер на бъдещия бюджет за еврозоната, но според различни информации по медиите става въпроса за доста по-малко от "няколкостотин милиарда евро", предлагани от френския президент Еманюел Макрон.

"За първи път създадохме оперативен бюджет, който ще помогне на страните от еврозоната да се сближат и да станат по-конкурентоспособни. Това е пробив! За пръв път ще започнем да мислим за бъдещето като за кохерентен блок и ще координираме икономическите си политиката", заяви Бруно льо Мер.

Тази значима реформа намира твърдата подкрепа на френския президент Еманюел Макрон, но в същото време среща сериозна съпротива от държавни като Холандия, които се страхуват, че чрез бюджет в рамките на еврозоната ще могат да се осъществяват трансфер на благосъстояние от по-богатите държави към склонни към кризи страни като Италия, Гърция или Испания.

Говорителят на Еврогрупата Марио Сентено приветства чрез Туитър постигнатото споразумение, като добави, че подробностите ще бъдат обявени на пресконференция по-късно в петък.

Споразумението на финансовите министри официално няма да се нарича бюджет с оглед на възраженията на по-богатите държави начело с Холандия, а нещо, наречено "Бюджетен инструмент за конкурентоспособност и конвергенция" (BICC) - фонд с ограничена огнева мощ, който да бъде използван в подкрепа на реформите. Това сложно наименование стана факт, именно поради настояване от холандска страна, която се съгласи с подобен финансов инструмент, но само при условие, че той бъде скромен по размер.

"Дълги и ползотворни дискусии на Еврогрупата в Люксембург", коментира холандският финансов министър Вопке Хоекстра, приветствайки "отличния" пробив в други области, като реформиране на досегашния Европейския механизъм за стабилност (ESM), който допринесе съществено за справяне с последната дългова криза в еврозоната.

Всички участници на заседанието на Еврогрупата се съгласиха, че окончателната сума ще бъде много по-ниска от първоначалните надежди на френския президент Макрон за няколкостотин милиарда евро.

Според запознати източници, бюджетът може да бъде в размер на около 17 милиарда евро, разпределени между 19-те страни-членки на еврозоната в продължение на седем години, като той ще бъде обвързан с общия бюджет на ЕС. Постигнатият компромис в рамите на Еврогрупата ще бъде представен за официално одобрение на лидерите на ЕС на среща на върха през следващата седмица в Брюксел.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg