EUR 1.9558
USD 1.6230
CHF 1.7734
GBP 2.2664
CNY 2.4978
you tube
mobile version

Цената на АЕЦ "Черна вода"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цената на АЕЦ "Черна вода"

mail10:08 | 25.02.2021прегледи 913 коментарикоментари 0


Строежът на трети и четвърти блок на румънската АЕЦ Черна вода ще струва €7 млрд., а строителните дейности се очаква да започнат през 2024 г., заяви Космин Гица, генерален директор на националната компания Нуклеарелектрика, предаде Аджерпрес.

"На път сме да финализираме проучването за осъществимост, направихме осъвременяване на проучването от 2012 г. (...) Предстои в скоро време да представим в Общото събрание на акционерите предложение за стартиране на този проект", заяви той.

На въпрос каква е общата стойност на проекта за двата реактора, Гица уточни, че според направените досега оценки се очаква стойността да възлезе на около 7 милиарда евро.

По думите му "в идеалния случаи" окончателното инвестиционно решение и започването на строителните дейности се предвиждат за 2024 г., а влизането в експлоатация на единия от блоковете се очаква да стане в края на 2030 г. или началото на 2031 г.

На 9 октомври 2020 г. във Вашингтон беше парафирано междуправителствено споразумение между Румъния и САЩ, което позволява сътрудничество във важни за Румъния области, включително в областта на атомната енергетика - за строежа на трети и четвърти блок и ретехнологизацията на първи блок на АЕЦ Черна вода.

Единствената атомна електроцентрала в Румъния функционира в момента с два реактора, които произвеждат около 20 процента от потреблението на електроенергия в страната./business.dir.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg