EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Фурните за хляб нарушават трудовото законодателство

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фурните за хляб нарушават трудовото законодателство

mail13:20 | 31.08.2010прегледи 1921 коментарикоментари 0


Фурни от Варна и областта са били изненадани с проверки в малките часове на денонощието - между 2 и 6 часа сутринта, съобщава електронното издание на в. Позвънете. На място било установено, че част от тези фирми преустановили производствената си дейност и са станали дистрибутори на хляб и хлебни изделия. Освен това в „крачка” били изловени петима души, които работели в хлебопроизводството без трудови договори, допълни шефът на Инспекцията по труда във Варна Иван Иванов. Общо са 56 нарушенията на трудовото законодателство, които са открили проверяващите в обектите за производство на хляб.
Общо 56 души са излезли наяве от „сивата икономика”, според инспекцията по труда, след като експерти установили, че работят без трудови договори. От тях 33-ма сключили договори с работодателя си, но дейността им не била регистрирана своевременно в Националната агенция по приходите за наемането им. От инспекцията припомнят, че работещите без трудов договор нямат право на отпуски, както и не могат да ползват болнични. Работникът трябва да разполага с копие от уведомлението до НАП за сключения с него трудов договор. Според специалистите обаче все повече намаляват случаите на наети работници без официално сключени документи за работа. Мащабната акция е проведена в рамките на два месеца - от средата на юни до средата на август.
За летния период са извършени общо 736 проверки, като приоритетно са инспектирани сезонните туристически обекти. В 75% от случаите инспекторите са влизали в заведенията след 20,30 ч. Установени са 3521 нарушения на трудовото законодателство, като над 50% от тях са пряко свързани със спазването на трудовите правоотношения от страна на работодателя. Общо са издадени 2953 задължителни за изпълнение предписания и са съставени 568 акта за глоби и имуществени санкции.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886