EUR 1.9558
USD 1.7607
CHF 1.8218
GBP 2.2981
CNY 2.5672
you tube
mobile version

Франция намалява помощи за безработни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция намалява помощи за безработни

mail11:06 | 04.11.2019прегледи 362 коментарикоментари 0


Промените на пазара на труда във Франция, които влизат в сила днес като част от плана за реформи на президента Еманюел Макрон, имат за цел да направят трудовия пазар по-гъвкав и да съживят икономическия растеж, предаде Асошиейтед прес. Втора серия промени ще влезе в сила от 1 април.

Според новите правила ще бъде по-трудно на безработните да кандидатстват за помощи, което може да насърчи повече хора да се върнат по-скоро на работа. Критиците на плана обаче твърдят, че той подкопава системата за социална сигурност.

Безработицата във Франция през лятото спадна до най-ниско равнище от десет години, до 8,5 на сто, но все още е сред най-високите в Европейския съюз.

Новите правила увеличават до 5 години времето, през което напусналият работа трябва да е отслужил при работодателя си, за да може да кандидатства за помощи за безработица. Освен това кандидатът трябва да представи и план, че възнамерява да започне собствен бизнес.

Самонаетите ще имат право да кандидатстват за помощи при безработица от 800 евро за шест месеца.

И двете категории досега нямаха право да получават помощи.

Новите правила намаляват с 30 процента помощите на получаващите над 4500 евро на месец след шест месеца безработица.

Френските безработни получават средно около 1000 евро на месец в продължение на две години. Хората с най-високи заплати могат да получават максимум до 6615 евро на месец.

Правителството се надява промените да доведат до икономии от 3,4 милиарда евро за три години и да намалят безработицата.

Генералният секретар на синдиката Френска демократична конфедерация на труда (Се Еф Де Те - CFDT) Лоран Берже заяви днес пред радио Франс енфо, че това е "реформа със 100 процента губещи". Според него 1,4 милиона ще бъдат засегнати от днес, с по-лоши условия за обезщетения за безработица, а през април - с намаляване на помощите.

Според агенцията по заетостта в промишлеността и търговията Юнедик (Unedic) 850 000 безработни ще изгубят по 200 евро на месец от догодина.

Лоран Берже критикува и министърката на труда Мюриел Пенико заради изказването й "безработните да вземат да си намерят отново работа"


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Туризъм: София е младежка дестинация

07:55 | 04-03-19 | 2128