EUR 1.9558
USD 1.7888
CHF 2.0178
GBP 2.3307
CNY 2.4641
you tube
mobile version

Учениците-дрогеристи ще надхвърлят 230

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Учениците-дрогеристи ще надхвърлят 230

mail10:58 | 30.05.2024прегледи 570 коментарикоментари 0


През учебната година, 2024/2025 г., ще бъдат разкрити 5 нови паралелки по перспективната професия „дрогерист“. Те ще бъдат в градовете София, Варна, Бургас, Плевен и Димитровград. При запълване на пълния прием, броят на учениците, които изучват професията с официално наименование „Консултант ĸoзмeтични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия" ще надхвърли 230. 

Професионалните гимназии, в които ще има нови паралелки са: ПГЕБ „Проф. Д-р Асен Златаров - гр. София“, ПГ “Проф. Д-р Асен Златаров”, гр. Димитровград, ПГХ ХВТ „Д. И. Менделеев“, гр. Варна, ПГХВТ „Луи Пастьор“, гр. Плевен и ПГХТ “Акад. Н.Д. Зелинский”, гр. Бургас. Обучението на децата ще преминава в т. нар. „дуална“ или „дневна“ форма на обучение.

В първите три години те ще изучават общообразователни и специални предмети, а в последните две години, в допълнение на часовете в училище, ще преминат и задължителна производствена практика – платена или неплатена в зависимост от формата на обучение. Тя ще бъде по няколко седмици в рамките на учебната година по график, изготвен от училищата. Децата завършват с професия и с диплома за средно образование.

През следващата учебна година ще се дипломират първите български ученици-дрогеристи

Обучението за дрогеристи в България стартира през учебната 2020/2021 година по инициатива на водещата верига за търговия с дрогерийни стоки у нас – dm.

Към момента специалността се изучава в 5 града – София, Варна, Плевен, Димитровград и Силистра. Първата паралелка беше открита в морската столица. Учениците от нея вече стартираха практиката си по специалността, а през следващата учебна година ще завършат обучението си.

Така вече и български ученици ще имат дипломи, каквито получават хиляди техни връстници в Германия, Австрия и Швейцария всяка година. България беше първата страна, която въведе това обучение в региона на Балканския полуостров.

„Дрогеристите“ получават уникални знания с универсално приложение

В основата на обучението по специалност „Осигуряване на продуктова информация“ е заложен дългогодишният австрийски опит. По инициатива и със съдействието на dm България учебните материали по специалността бяха преведени на български език и адаптирани към българското професионално образование.

Така, благодарение на комбинацията от опита от немскоезичния свят и работата на висококвалифицирани образователни експерти, учениците в България получават същите знания и компетенции, каквито и връстниците им в Австрия и Германия.

Тази специалност е изключително комплексна. Наред с общообразователните предмети, децата изучават и дисциплини като химия, ботаника и фармакогнозия - наука за лечебните растения, стокознание, фармакология, токсикология, козметика, биология и търговия. Освен това се запознават в детайли не само със състава на козметични, биологични и химични продукти, но и какво е тяхното въздействие върху човешкото тяло.

Благодарение на този набор от знания, завършилите ученици имат много перспективи за професионално развитие. Те могат да бъдат успешни консултанти в областта на красотата и здравословния начин на живот във вериги за търговия с дрогерийни стоки като dm и да направят кариера в ритейл сектора или в онлайн пространството.

Причината е, че хората са все по-информирани и не е лесно да се спечели доверието им. Също така учениците, завършили тази специалност, имат възможност да се развиват в областта на разработването и производството на био продукти, битова химия и козметика. Те получават и задълбочени знания по химия и биология, а това логично води до следващата образователна стъпка – лекари и фармацевти.

Професията е популярна в Германия, Австрия и Швейцария

„Дрогерист“ е специфична професия, която в немскоезичния свят съществува от десетилетия. Нейното развитие е свързано с нарастването на популярността на специализирани вериги за търговия с дрогерийни стоки като dm и разширяването на асортимента в тях. Първоначално в тези магазини са се продавали основно изсушени билки, масла и подправки.

В по-ново време асортиментът се разширява и започват да се предлагат козметични продукти, почистващи препарати, различни храни и така нататък. Това налага в магазините да има специално обучени специалисти, които да консултират клиентите. Така започва развитието на професията „дрогерист“, която бързо се утвърждава като ключова за сектора.

Във връзка с откриването на петте нови паралелки дрогеристи, Евелина Великова, управител на dm България, заяви: „Радваме се, че тази професия става все по-популярна в България, което се доказва от факта, че всяка година нови гимназии обявяват прием по специалността.

През новата учебна година ще бъдат разкрити 5 нови паралелки като за първи път ще стартира обучение за дрогеристи в гр. Бургас. Така от септември 2024 г. около 230 деца ще се обучават по австрийска програма.“

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg