EUR 1.9558
USD 1.8039
CHF 1.8380
GBP 2.3505
CNY 2.5817
you tube
mobile version

Унгария: 4.9% ръст на БВП за Q2

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Унгария: 4.9% ръст на БВП за Q2

mail16:40 | 23.08.2019прегледи 482 коментарикоментари 0


През второто тримесечие на 2019 г. БВП на Унгария се повиши с 4,9% на годишна база, съобщи Централното статистическо бюро (KSH), но се забави в сравнение с този през първото тримесечие, когато бе  5,3%.  Услугите, строителният сектор и индустрията допринесоха най-много за растежа през второто тримесечие на 2019 г., заяви KSH.

Коментирайки данните, финансовият министър Михали Варга заяви, че унгарската икономика ще продължи да се развива добре през втората половина на годината. Според консервативна оценка растежът на БВП се очаква да бъде около 4,3-4,4% през тази година, каза той. Икономиката не е загубила скорост, темпът на растеж на Q2 е надхвърлил очакванията на министерството.

Предварителните данни сочат, че Унгария регистрира най-високия темп на растеж за второто тримесечие в ЕС. Министърът отбеляза, че данните са особено положителни, като се има предвид, че докато икономическата продукция се увеличава, публичният дълг продължава да намалява.

Варга отбеляза, че правителствените мерки, като например шестгодишно споразумение за заплати с работодатели, подобряване на конкурентоспособността, субсидии за жилища и държавни инвестиции, повишиха икономическия растеж с 1,6 процентни пункта.

Все още растежът се подхранва от потреблението на домакинствата, увеличаването на експортния капацитет и по-ефективното използване на средствата от ЕС, добави той.

Анализаторът Гергели Супан от Takarekbank изтъкна ролята на преките чуждестранни инвестиции за стимулиране на растежа, освен фондовете на ЕС и вътрешното потребление. Правителствените мерки, подпомагащи семействата и икономиката, могат да компенсират отрицателните външни ефекти през втората половина, което ще доведе до среден темп на растеж на БВП от 4,8 процента за годината, каза той.

Източник: mti


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg