EUR 1.9558
USD 1.6529
CHF 1.8150
GBP 2.1418
CNY 2.4403
you tube
mobile version

Търсят се къщи около големите градове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Търсят се къщи около големите градове

mail06:31 | 05.05.2020прегледи 6669 коментарикоментари 0


Ръст в търсенето на къщи с двор в близост до София, Пловдив, Варна и Бургас, отчитат от онлайн платформата с обяви за имоти imoti.net  Интерес за потребителите представляват както големи и луксозни къщи, така и парцели с малки и стари сгради, годни за обитаване. Сред критериите на купувачите е къщата да не се нуждае от основен ремонт. 

 „Този показва, че интересът е продиктуван от извънредната ситуация, в която се намираме. Купувачите искат да открият имот, в който веднага да могат да се нанесат“, уточняват от платформата.

Освен към къщи около големите градове, потребителите проявяват интерес и към къщи и апартаменти в селища с минерални води, по Черноморието и планинските райони.

Средните цени на къщи около Витоша са около 1300 евро на кв.м, докато по селата  в София област  варират в диапазона 250-450 евро за кв.м.; в областите  Бургас  и Варна – между 600 и 800 евро на кв.м.; в  област Пловдив – между 300 и 500 евро на кв.м.

За привлекателните райони с минерални извори средните цени за къщи варират между 300 и 600 евро/кв.м. Най-скъпи са имотите във Велинград – средно по 600 евро/кв.м. Имотите в Кюстендил и  Хисаря са по-евтини с около 100евро/кв.м., а в Девин средната цена е около 300 евро/кв.м., но за сметка на това предложенията за жилища са много ограничени.

Друга интересна тенденция, която се очертава е търсенето на къщи под наем,  особено в околностите на София. Средната наемна цена е около 5 евро на кв.м., а най-много предложения има в диапазона 1300 – 2000 евро наем на месец. Доста по-изгоден е наема на къщи на разстояние над 50 км. от София, където голяма къща с двор наемателите ще трябва да платят под 400 евро на месец.

„Дали и кога този интерес ще се превърне в сделки, предстои да разберем съвсем скоро. Но практиката показва, че когато сделките в определен район и за определен тип имот се превърнат в тенденция, там цените започват да растат“, уточнява Снежана Стойчева, мениджър на платформата.

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg