EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Топ 10 стоки на изплащане

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Топ 10 стоки на изплащане

mail11:02 | 27.01.2016прегледи 3893 коментарикоментари 0


Средни цени на най-търсените стоки

zoom_sss

Смартфоните вече са най-важното устройство за комуникация, забавление и информиране за българите. Според новото издание на популярната класация „Топ 10 на изплащане” от БНП Париба Лични Финанси, България търсенето на „умни” телефони нарастна с близо 40% на годишна база. Друг показател е, че хората са готови да похарчат повече пари за съвременен смартфон. През 2014 г. най-търсеният модел струваше около 600 лв., а победителят за 2015 г. е на цена 1 300-1 400 лв.

Напред в рейтинга се придвижиха и климатиците. Търсенето на тези продукти нарастна с 24,4% на годишна база. Така те вече са на 6-та позиция, след като бяха 9-ти година по-рано и изместиха таблетите.

Новото издание на класацията „Топ 10 на изплащане” е изготвено на базата на молбите за финансиране на покупката на над 440 000 стоки през 2015 г., като близо 245 000 от тях бяха десетте най-търсени продукти, купувани на изплащане.

Търсенето на смартфони нарастна с близо 40%

През 2015 г. е отчетен ръст от 38,7% на годишна база на молбите за покупка на смартфони на изплащане. Тези устройства са на второ място в класацията „Топ 10 на изплащане” за 2015 г. и са много близо до традиционния №1 – телевизорите. Средната цена на най-предпочитания смартфон е 1 300-1 400 лв. Той е с 4,7” ретина дисплей, 16 Gb вградена памет, 12 МР камера и много други съвременни функционалности.

Според експертите на компанията, бързият ръст в търсенето на смартфони се дължи на няколко фактора. На първо място, те се превръщат в най-важното устройство за българите. Хората ги използват за комуникация, забавление и информация. Според наскоро проведени проучвания, 50% от съдържанието в интернет се „консумира” през мобилни устройства.

Вторият фактор е, че мобилните технологии се развиват изключително бързо и дори модели на 1-2 години вече са морално остарели. За да бъдат непрекъснато достъпни и във връзка с роднини и приятели, хората се нуждаят от актуални телефони, които поддържат последно поколение приложения и осигуряват бърз достъп до мобилен интернет и наскоро стартираните 4G/LTE мрежи на операторите.

Третият двигател на засиленото търсене на смартфони е, че те са устройства, които са изложени на риск от често изпускане и счупване. Затова и се налага по-честата им смяна. С развитието на технологиите и спада на производствените цени, понякога е по-евтино да бъде купен нов телефон, отколкото да се ремонтира старият, особено имайки предвид, че благодарение на облачните технологии, интегрирани в софтуера на телефона, няма опасност от загуба на данни.

По-добре нов смартфон, отколкото нов телевизор

Новото издание на класацията показва, че българите са склонни да похарчат повече пари за последен модел телефон, отколкото за съвременен телевизор. Доказателство за това е, че цената на най-търсения смартфон е 1 300-1 400 лв., докато победителят в категория „Телевизори” струва 970-1 020 лв. Освен това, търсенето на смартфони нараства, докато на телевизори намалява с 19,45% на годишна база.

Въпреки този спад, телевизорът все още е лидер в класацията „Топ 10 на изплащане”. Най-търсеният модел за 2015 г. беше 42” 3D смарт телевизор с Full HD резолюция. Той е с Wi-Fi модул за връзка към домашната мрежа, има интенрет браузър и възможност за сваляне и инсталиране на различни приложения. Може да бъде свързан и с мултимедийно дистанционно, което комбинира характеристиките на компютърни клавиатура и мишка.

Лаптопът не е задължителен

Модерните смартфони постепенно отнемат от пазарния дял на лаптопите. Все повече хора активно използват мобилните си телефони за браузване в интернет, онлайн комуникация и дори за стрийм на филми и забавление с уеб игри. Ето защо, те предпочитат да инвестират повече средства в покупката на смартфон, отколкото на лаптоп. Доказателство за това е, че цената на най-търсения преносим компютър е два пъти по-ниска в сравнение с най-желания мобилен телефон.

През 2015 г. най-много молби бяха получени за лаптоп със следните параметри: цена 690-750 лв.; процесор Intel Pentium QuadCore; резолюция на дисплея 1 366х768 и 500 GB хард диск. Това показва, че хората са по-склонни да похарчат повече за мобилен телефон с последно покколение процесор и екран, а в същото време купуват лаптопи с по-старо поколение, и съответно по-ниска производителност, процесори.

Смартфон вместо таблет

През последните две години търсенето на таблети постоянно намалява. През 2015 г. броят на молбите за покупка на изплащане на такива устройства намаля с 38,8% на годишна база. Това се обяснява с нарастващите възможности, размери и приложения на смартфоните. Новото поколение мобилни телефони са с голям екран, обикновено около 5”, Full HD, и дори Ultra HD при някои топ модели, дисплей, камери с висока резолюция и отличен звук. Наред с това те са и с мощни процесори и осигуряват бърз достъп до интернет, което се дължи на развитието на мрежите на операторите и на новите изисквания за адаптивен дизайн на сайтовете, което позвоява по-лесното им разглеждане през мобилни устройства.

Търсенето на климатици нарастна с 24,4%

През 2015 г. търсенето на климатици отбеляза значителен ръст. На годишна база бяха получени с 24,4% повече молби за покупка на такива продукти на изплащане. Така те се изкачиха До №6 в класацията след като бяха на 9-та позиция през 2014 г. Това показва, че все повече хора се отопляват с климатици поради растящите цени на парното и поради подобрените характеристики на този тип техника, най-вече по отношение на консумацията на енергия.

Победителят в категория „Климатици” е на цена 970-1 050 лв., енергиен клас „А+” за охлаждане и „А” за отопление. Имайки предвид и ниското ниво на шум от 20dB, устройството е подходящо решение за осигуряване на комфорт в дома.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886