EUR 1.9558
USD 1.6564
CHF 1.8081
GBP 2.1930
CNY 2.5040
you tube
mobile version

Тества се дигитално евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тества се дигитално евро

mail16:40 | 06.10.2020прегледи 467 коментарикоментари 0


Еврозоната трябва да се подготви за пускане на бъдещо дигитално евро. Идеята бе обявена в комюнике на гуверньора на Европейската централна банка Кристин Лагард. В него се подчертава, че това по никакъв начин не означава край на хартиените банкноти и на монетите.

Серия тестове за дигитално евро ще бъдат проведени в през следващата около половин година, а на 12 октомври ще бъдат обявени обществени консултации, става ясно от съобщението от Франкфурт.

Посочва се, че дигиталното евро ще бъде електронна форма на валутата на централната банка, която подобно на банкнотите ще "дава възможност на всички - както на домакинствата, така и на компаниите - да извършват всекидневни разплащания бързо, лесно и при пълна сигурност".

"Трябва да имаме готовност да пуснем дигитално евро, ако това се окаже необходимо", отбелязва гуверньорът Кристин Лагард, цитирана в комюникето.

Инициативата е обявена в момент, когато използването на пари в брой в еврозоната силно намалява в резултат на пандемията от Covid-19, по-специално в Германия, която е силно привързана към традицията да се плаща с банкноти и монети.

В същото време дигиталните валути се разработват от много компании и са във фокуса на вниманието на различни централни банки по света. 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg