EUR 1.9558
USD 1.7425
CHF 1.8411
GBP 2.1702
CNY 2.4661
you tube
mobile version

ТВЕЛ достави ядрено гориво на Китай

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ТВЕЛ достави ядрено гориво на Китай

mail13:15 | 16.07.2019прегледи 736 коментарикоментари 0


Акционерно дружество ТВЕЛ (АО ТВЕЛ) достави в Китай партида ядрено гориво за китайския експериментален реактор на бързи неутрони CEFR (China Experimental Fast Reactor). Горивните касети са изработени в единствения в света производител на ураново гориво за т.нар. бързи реактори - Машиностроителният завод в град Електростал, който е част от ТВЕЛ.

Доставката е осъществена по силата на договор между ТВЕЛ, Китайската корпорация за ядрена енергийна индустрия (CNEIC) и Китайския институт за атомна енергия (CIAE), на чиято площадка е разположена реакторна инсталация.

Освен за изследователски цели, китайският експериментален реактор на бързи неутрони се използва и като част от  енергоблока с електрическа мощност 20 MW, включен в електроенергийната мрежа на страната. Той е класифициран от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) като единствения в света енергиен реактор на бързи неутрони извън пределите на Русия.

Доставките на руско ядрено гориво  са част от комплексна програма за руско-китайско сътрудничество в областта на развитието на технологиите на бързи неутрони. В момента в китайската югоизточна провинция Фуцзян, като част от енергоблок с мощност 600 MW, се изгражда демонстрационен китайски реактор на бързи неутрони CFR-600. Това е логично продължение на проекта CEFR, създаден с участието на специалисти от „Росатом”. Горивото за този реактор също ще се произвежда от Машиностроителния завод в Електростал, където за целта се планира създаването на нова производствена площадка. Договорът за доставката на ядрено гориво за CFR-600 е между ТВЕЛ и CNLC (дъщерна компания  на Китайската национална атомна корпорация  CNNC) и влезе в сила в началото на 2019 г.

„Сътрудничеството с китайските партньори е стратегическо и мащабно за горивната компания  ТВЕЛ. Ние доставяме гориво за енергоблоковете на АЕЦ „Тянван” с реактори ВВЕР-1000, локализирахме с лиценз производството на гориво за ВВЕР-1000 в Ибинския завод и изнасяме руски комплектуващи части. Паралелно с това преговаряме  за доставката на гориво за новите китайски енергоблокове с реактори ВВЕР-1200, които ще строи „Росатом”. Сътрудничеството в областта на бързите реактори и  горивния цикъл има стратегическо значение, тъй като спомага за създаването на двукомпонентна атомна енергетика на бъдещето”, отбеляза старши вицепрезидентът по търговията и международния бизнес на ТВЕЛ Олег Григориев. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg