EUR 1.9558
USD 1.7771
CHF 1.7953
GBP 2.2806
CNY 2.5308
you tube
mobile version

Тайната на бирената мая

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тайната на бирената мая

mail15:10 | 14.11.2014прегледи 1142 коментарикоментари 0


Бирената мая, известна сред специалистите като пивни дрожди, компенсира недостига на витамини и осигурява незаменими аминокиселини и минерали в човешкия организъм. Тези и други любопитни факти за полезните свойства на пивните дрожди бяха представени на научна среща на тема „Натуралният свят на пивото“, организирана от Института по криобиология и хранителни технологии. Лекторите проф. Валентин Бъчваров, проф. Габриела Маринова, доц. Силвия Милева, д-р Сергей Иванов, д-р Галя Павлова и диетологът Ипократис Пападимитракос представиха резултати от изследвания върху качествата на бирените съставки и значението им за здравето при умерена консумация.
Експертите подчертаха, че богатото съдържание на желязо, цинк, фолиева киселина и селен в бирената мая, е причина тя да намира широко приложение в козметиката, СПА процедурите и балнеологията. Благодарение на пивните дрожди косата става лъскава и мека, пърхотът изчезва, а кожата става все по-мека и еластична. Те въздействат положително и върху здравината на ноктите и се отразяват добре дори на проблемната кожа с акне, екземи и дерматити. С бирена мая се приготвят и ефективни кремове, козметични маски, сапуни и тоалетни млека. В комбинация с други натурални продукти като мед, зехтин, мляко и лимон, оказват освежаващо влияние върху кожата.
Пивните дрожди са от значение и за метаболитните процеси в тялото, като съдействат за разграждането на въглехидратите, мазнините и протеините. Богатото съдържание на аминокиселини стимулира имунната система за възстановяване дори след химиотерапия, подпомага нервната система и осигурява енергия на организма. Някои изследвания сочат още, че заради бирената мая пивото спомага за намаляване на „лошия” холестерол в кръвта и за повишаване на „добрия”.
Освен да представят доказателства за благоприятното влияние на пивните дрожди, по време на форума специалистите отново разбиха градските митове за „биреното коремче“. Ипократис Пападимитракос, в качеството си на диетолог, успокои почитателите на пивото, че елегантната линия на фигурата се запазва при умерена му консумация. „Трупането на килограми около талията се получава от разтягането и отпускане на коремна мускулна стена и една от причините е тоталното обездвижване. Втората причина е разширяването на стомаха вследствие прекаляването с голямо количество храна, което се консумира с пивото. При умерена консумация бирата не води до напълняване, защото тя е една от най-ниско калоричните напитки и съдържа над 90% вода“, подчерта диетологът Ипократис.
От проучвания на българските учени стана ясно също, че в съвременния стил на живот консумацията на бира в умерени количества помага и срещу стреса. Пивото е подходящо и след спорт или тежък физически труд, защото хидратира организма и спомага за по-бързото изхвърляне на отпадъчни продукти и млечната киселина от мускулите.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Туризъм: София е младежка дестинация

07:55 | 04-03-19 | 1741