EUR 1.9558
USD 1.6230
CHF 1.7734
GBP 2.2664
CNY 2.4978
you tube
mobile version

Спад на фабричните поръчки в Еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спад на фабричните поръчки в Еврозоната

mail17:45 | 05.03.2020прегледи 2433 коментарикоментари 0


Фабриките в еврозоната видяха първите ясни признаци, че коронавирусът засяга бизнеса им през февруари, с широко забавяне на доставките и рязко спадане на чуждестранните поръчки. Епидемията, която се разпространи на европейския континент, след като се появи в Китай в края на миналата година, заплашва да спре дългоочакваното постепенно възстановяване на производството. Тя би могла също да тества способността на Европейската централна банка и правителствата в еврозоната да реагират с фискални стимули.
Проучване на IHS Markit показа, че сроковете за доставка на поръчките се удължават за първи път от една година, главно в резултат на закриването на фабрики в Китай. За да изпълняват поръчките, компаниите намаляват запасите с темпове, които рядко се наблюдават през последното десетилетие. Те също се отдръпнаха от покупки.
„Тревогата е, че свързаните с коронавирусите забавяния на доставките заплашват да ограничи производството през следващите месеци“, казва Крис Уилямсън, икономист от IHS Markit. Това би могло да удължи „спада, който вече се простира до над година“.
Сривовете, свързани с вирусите, идват точно когато фабричният спад на еврозоната започва да намалява. Въпреки че все още сочи свиване, индексът на IHS Markit за управление на покупки за производство се повиши до най-високото ниво от година. При 49.2 стойността на индекса е малко над първоначалната оценка.
През февруари производителите на инвестиционни стоки наблюдаваха най-слабите резултати; потребителските стоки растат скромно. Производствената активност продължава да пада в Германия, но достигна най-високото си ниво за повече от година. Ситуацията се влошава във Франция и Италия.
След като разпространението на коронавируса не показва признаци на ограничаване, президентът на Бундесбанк Йенс Вийдман заяви в петък, че огнището почти сигурно ще намали растежа в най-голямата икономика в Европа. И все пак той повтори коментари от председателя на ЕЦБ Кристин Лагард, че засега не е необходим отговор от паричната политика.
Работниците, които се връщат в заводи в Китай, могат да помогнат за облекчаване на ограниченията в доставките, според IHS Markit. Производителите обаче остават уязвими, тъй като се сблъскват с дефлационен натиск от слабите продажби и жестоката конкуренция.
„Всяко по-нататъшно разпространение на епидемията COVID-19 рискува повишена намаляване на желанието към риск и намаляване на разходите както от бизнеса, така и от потребителите“, казва Уилямсън./infostock.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg