EUR 1.9558
USD 1.6529
CHF 1.8150
GBP 2.1418
CNY 2.4403
you tube
mobile version

Спад на икономическото доверие в еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спад на икономическото доверие в еврозоната

mail13:11 | 02.10.2019прегледи 388 коментарикоментари 0


Индексът, измерващ икономическото доверие в еврозоната, се понижи през септември до 101.7 пункта от 103.1 пункта през август, показва последно проучване на Европейската комисия, цитирано от "Ройтерс".  

Това представлява най-ниското ниво на индекса, измерващ икономическото доверие от февруари 2015 година.

Негативно влияние върху нагласите през текущия месец продължава да оказва сериозното влошаването на бизнес доверието в промишлената сфера към най-ниско ниво от юли 2013 година насам при слабо подобрение на бизнес нагласите в сектора на услугите и тяхна стабилизация в строителството.

Европейската комисия отчита съществено влошаване на бизнес доверието в Холандия (спад с 3.1 пункта) и Испания (спад с 3.1 пункта), в Германия (с 1.2 пункта) при по-слабо влошаване в Италия (спад с 0.8 пункта) и във Франция (спад с 0.2 пункта).

Индексът, определящ бизнес климата в еврозоната, който е индикатор за фазата на текущия бизнес цикъл, се понижава през септември до -0.22 пункта от от +0.12 пункта през август, достигайки най-ниско ниво от август 2013 година.

Според ЕК и петте компоненти, влизащи в този бизнес климат индекс, бележат понижения, като особено рязко влошаване регистрират оценките на мениджърите за производството в миналото, както и тези за експортните и за общите поръчки. По-сдържано понижение бележат техните оценки за производствените очаквания в бъдеще, както и тяхната оценка за нивата на складови запаси.

Последното проучване на Европейската комисия регистрира поредно силно понижение на индекса, измерващ доверието в индустриалния и промишления сектор - от -5.8 пункта през август до -8,8 пункта през септември (най-ниско ниво от юли 2013 година), докато индексът в сферата на услугите се подобри до 9.5 от 9.2 пункта месец по-рано.

Слабо понижение отчитат бизнес нагласите в търговията на дребно - до 0.1 от 0.6 пункта, при стабилизация в строителството на ниво от 3.8 пункта спрямо 3.9 пункта през август.

Окончателният индекс на потребителското доверие в еврозоната потвърди предварителната оценка на ЕК за слабо подобрение през септември до -6.5 пункта от -7.1 пункта през август, връщайки се към нивото от месец май.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg