EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Румъния-без компенсации за АЕЦ "Козлодуй"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния-без компенсации за АЕЦ "Козлодуй"

mail12:15 | 30.05.2012прегледи 643 коментарикоментари 0


Доклад, който ще бъде гласуван в Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, настоява да бъдат прекратени компенсациите за затварянето на блокове I-IV на АЕЦ "Козлодуй" след 2020 година и да бъдат въведени предварителни условия за използването на вече договорените европейски средства. Това съобщи пресслужбата на българския евродепутат Ивайло Калфин.
Докладът е дело на румънския евродепутат Мариан-Жан Маринеску (ЕНП) и е изготвен въз основа на одит на Европейската сметна палата за управлението на европейските средства, отпуснати на България, Литва и Словакия през 2011 година.
"Докладът е пристрастен и отива отвъд прерогативите на Сметната палата и на европейските процедури", коментира Ивайло Калфин, който е член на комисията.
Калфин е автор на 28 поправки в проекта, които са свързани с отхвърляне на твърденията, че България няма планове и разчети за демонтажа на реакторите, че харчи европейските средства не по предназначение и че трябва да си набави парите, недостигащи й за извеждане от експлоатация на реакторите (около 850 млн. евро), за сметка на структурните фондове. "От този доклад не произтича директна опасност от загуба на средства, но се създават негативни настроения", добави Калфин. Той обърна внимание, че в документа има верни констатации, но и внушения, че извеждането от експлоатация на реакторите става бавно, с пилеене на средства. В него се твърди, че България, Латвия и Словакия си оставят вратички за повторното пускане на спрените блокове в "Козлодуй", "Игналина" и "Бохувице".
Румънският евродепутат предлага ЕС да прекрати изплащането на компенсации за трите държави след 2020 година, а от догодина парите да могат да се харчат единствено за прякото извеждане от експлоатацията на реакторите, но не и за компенсиране на енергийните и финансови загуби от предсрочното им спиране. България планира да приключи техническото демонтиране на блоковете през 2030 година. В момента, по договореност с Европейската комисия, тя използва европейските средства за извеждане от експлоатация (ок. 60 процента) и за модернизиране и подобряване ефективността на енергийната си система (ок. 40 процента). "Не бива да допускаме да се забравят трудностите и загубите, които понесохме вследствие на спирането на четирите блока, които бяха признати за безопасни от всички компетентни институции", заяви Калфин. До момента ЕС е предоставил на България компенсации в размер на 850 милиона евро. Според разчетите на икономическото министерство ще са ни нужни 1,86 милиарда евро. Докладът ще бъде внесен в пленарна зала през лятото.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1954