EUR 1.9558
USD 1.7503
CHF 1.8209
GBP 2.1955
CNY 2.4629
you tube
mobile version

Роботи намаляват трудовите злополуки?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Роботи намаляват трудовите злополуки?

mail09:15 | 08.04.2020прегледи 9172 коментарикоментари 0


Високият темп на производство в много предприятия може да значи, че бизнесът не обръща достатъчно внимание на безопасността на труда и ергономията на настоящите служители. Оказва се, че най-рискованата дейност в производствения процес е директният контакт между човек и индустриална машина по време на рутинна поддръжка. Работните позиции, които са най-изложени на опасност от трудова злополука, включват монтьори, електротехници и бригадири. Най-опасните дейности са заваряване, монтаж, рязане и шлайфане.

Държавите в Централна и Източна Европа инвестират усилено в увеличаване на своите познания за ползите от коботите. Промишлената автоматизация е едно от подходящите решения за освобождаване на служителите от опасна и монотонна работа. Според проучване на института Deloitte and the Manufacturing от 2018 г. над 115 500 промишлени оператори и 17 000 складови работници са загубили работни дни поради трудови злополуки, причинявайки на компаниите по цял свят допълнителни преки и косвени разходи, като косвените са 20 пъти по-високи.

Все по-често, компаниите се снабдяват с колаборативни роботи (коботи), които могат да работят рамо до рамо с хората, като колеги, без да представляват опасност за тяхното нараняване. Те имат способността да работят с човешки темпове и дори вдигат приблизително същото тегло. Коботите предоставят възможност за задържане на кадри дори при тези производствени процеси, които досега са били достъпни единствено за големите индустриални роботи или сложните производствени машини.

Всеки служител би могъл да програмира колаборативен робот, след като премине през on-line обучение, отнемащо 87 минути. За разлика от традиционните индустриални роботи, които трябва да бъдат програмирани от квалифицирани за целта инженери, коботите са предназначени да опростят програмирането чрез използване на човешки машинен интерфейс (HMI), добре познат на всеки, който използва смартфон.

„Нашето проучване показва, че в производството съвместната дейност на роботи и хора е 85% по-ефективна, отколкото ако те работят поотделно, добавя Славой Мусилек, генерален мениджър за Централна и Източна Европа, Русия и бившите съветски републики в Universal Robots. Бързата възвръщаемост на инвестициите е гарантирана от способността на коботите да освободят своите колеги-хората- от повтарящи се задачи, което им позволява да извършват дейности, за които се изисква по-висока производителност. Повишената производителност на служителите в комбинация с безопасната работа означава, че тази технология за автоматизация може да намали често срещаните трудови злополуки до 72%”.

Без съмнение, поради непрекъснатото увеличаване на пазарните изисквания за производителност и безопасност на работниците в производството, колаборативните роботи ще станат незаменими в бъдеще, като същевременно ще се справят и с липсата на квалифицирана работна ръка, и то не само в предприятията.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

"Балкански поток" готов до края на 2020 - видео

12:45 | 06-01-20 | 306