EUR 1.9558
USD 1.6478
CHF 1.8189
GBP 2.1393
CNY 2.4378
you tube
mobile version

Потребителските нагласи в ЕС през юли

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Потребителските нагласи в ЕС през юли

mail16:10 | 24.07.2020прегледи 323 коментарикоментари 0


Потребителското доверие в еврозоната отслабна леко през юли, докато в рамките на целия Европейски съюз стабилизира в юнското ниво, показват предварителни резултати от редовно проучване на Европейската комисия.

Това сякаш потвърждава очакванията, че след драматичния спад през април до 11-годишно дъно заради коронавирусната пандемия и свързаните с нея строги ограничителни мерки, последвалото постепенно разхлабване на тези противоепидемични мерки ще доведе до по-предпазливо и частично възстановяване на доверието на потребителите.

Индексът на потребителското доверие в еврозоната се понижи през юли с 0,3 пункта до -15,0 пункта, след като през предходните два месеца (май и юни) отскочи от априлското дъно на ниво от -22,7 пункта (най-ниското ниво от март 2009 година).

Аналогичният индекс на потребителските нагласи в рамките на целия Европейския съюз се стабилизира на юнското ниво от -15,6 пункта 

И двата индекса, определяни от ЕК, остават далеч под техните осредни дългосрочни нива съответно от -11,1 пункта за еврозоната и от -10,5 пункта за ЕС, след като през април те доближиха рекордните дъна от Голяма рецесия през 2009 г., посочва Европейската комисия.

Окончателните резултати от проучването на Европейската комисия ще бъдат оповестени на 30-ти юли, когато ще бъдат представени и данните за икономическите и бизнес нагласи на стария континент през седмия месец на годината./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg