EUR 1.9558
USD 1.6551
CHF 1.8103
GBP 2.1642
CNY 2.3783
you tube
mobile version

Поскъпване на всички стоки, произвеждани в Китай

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Поскъпване на всички стоки, произвеждани в Китай

mail06:50 | 27.06.2018прегледи 950 коментарикоментари 0


Поскъпване на всички стоки, произвеждани в Китай, прогнозира пред в интервю за БНР "Събота 150" Стефан Наги от базирания в Токио Международен Християнски университет. Експертът по китайска икономика е категоричен, че скоро търговският конфликт няма да бъде прекратен, а това ще нанесе удар по потребителите в целия свят:

"В момента Китай е центърът на световната производствена мрежа. Много продукти се внасят в държавата, там се влагат в определени крайни продукти и те се изнасят обратно в чужбина. Всяка нова наложена тарифа, оскъпява тези продукти. Това означава, че потребителите или ще спрат да купуват тези продукти, или поне ще купуват по-малки количества от тези продукти. Тук идва и следващата последица - китайската икономика ще започне да се забавя. Китай обаче от поне 20 - 25 години формира огромна част от световната икономика и това означава, че ако започне да забавя растежа си, това ще се отрази на много държави, които са силно зависими от нея - например - Южна Корея и Австралия. Те ще бъдат първите, които ще пострадат, защото Китай няма да ползва толкова много от техните ресурси. Следващият ефект ще бъде върху Япония, която е много голям търговски партньор на Китай. Няма да закъснее и ефектът върху западните държави. Така че търговската война между Съединените щати и Китай е предизвикателство за целия свят и със сигурност ще има ефект в глобален мащаб."

Наги е категоричен, че търговският конфликт между Съединените щати и Китай ще има много по-сериозни последици за всички потребители от напрежението между Брюксел и Вашингтон по същия въпрос.

"Размяната на търговски мита от страна на Съединените щати и Китай вероятно ще продължи, а това ще удари крайните потребители, защото стоките, с които са свикнали, ще поскъпнат. Това ще се отрази и на онези работници, които настоящата администрация във Вашингтон иска да защити", каза още той.

Търговското напрежение между Съединените щати и Китай тази седмица ескалира с нова сила, след като стана ясно, че Вашингтон може да наложи нови мита за китайски стоки на стойност 200 милиарда долара, ако Пекин предприеме същите действия, но за американски стоки за 50 милиарда. Така президентът Тръмп очаква Китай да бъде насърчен да отвори пазара си за стоки от Съединените щати, обяви Белият дом. На свой ред Китай обвини Тръмп в изнудване и заяви, че ще предприеме ответни мерки, ако САЩ изпълнят плановете си. От снощи търговската война между Европейския съюз и Вашингтон също е в нова фаза, след като влязоха в сила ответните мерки на Брюксел, а Тръмп заплаши да въведе 20 % мита върху европейския внос на автомобили. Повечето анализатори са категорични, че световната икономика ще пострада най-много от конфликта между Вашингон и Пекин.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg