EUR 1.9558
USD 1.6529
CHF 1.8150
GBP 2.1418
CNY 2.4403
you tube
mobile version

Подписва се за газопровод Турция - България - ЦЕ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Подписва се за газопровод Турция - България - ЦЕ

mail08:05 | 05.09.2019прегледи 617 коментарикоментари 0


Очаква се да 5-ти септемвир да бъде подписан договорът за изграждане на газопровод от Турция през България за Сърбия, Унгария и Австрия. Това на практика е втората тръба от проекта "Турски поток", която ще снабдява с газ страни от Източна Европа. Какво е значението на този проект за България, енергийният експерт проф. Атанас Тасев коментира за предаването на на БНР "Хоризонт" "12+4":

"Има определен подтекст – с подписването на този договор ще отпаднат много въпроси – първо, отпада въпросът дали втората тръба на "Турски поток" ще мине през наша територия. Второ, отпада въпросът дали след 1 януари, в случай че Украйна прекрати доставките на газ по Трансбалканския газопровод, ние ще имаме газ. Да, ще имаме газ".

По отношение на диверсификацията, проф. Тасев посочи, че има един косвен елемент:

"С отпадането на транзита по Трансбалканския тръбопровод пред Украйна нашите тръби остават празни. Ние спокойно можем да осигурим достъп на Украйна до терминали на втечнен газ, действащият в момента Ревитуса в Гърция и евентуално строящия се в Александруполис. Ние можем да се превърнем в страна транзитьор".

"Тази тръба ще осигури доставки за страната и транзит през страната, което реално ще натовари съществуващата ни транзитна газопреносна система. Ако това не се беше случило, нашите тръби оставаха празни и ние практически изчезвахме от газовата карта на Европа".


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България влезе в ERM 2 със сегашния курс

19:21 | 07-10-20 | 703